Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Een jazzconcert in een vloek en een zucht

Ex Tempore, vrijdag 22 oktober 2010, USVA Theater, Groningen

Halleluja! Het werkt waarlijk! Die hedendaagse zogeheten sociale netwerken – als je er zelf niet aan verslaafd bent, zijn zoon- en dochterlief het wel. Nou, donderdag 21 oktober kreeg de programmeur van het USVA Theater een tamelijk desperaat ogend mailtje van Ex Tempore, een internationaal folkjazzensemble. Of ze niet een schnabbel in Groningen wilde regelen, en wel liefst morgen, als het even kon. Er werden een paar welgemikte berichtjes op Facebook, Twitter en Hyves geplaatst en verdomd, ik zal niet zeggen dat het zaaltje aan de Munnikeholm 's anderdaags echt mudvol zat, maar er was inderdaad een substantiële horde opgetrommeld die nieuwsgierig genoeg was gemaakt. Die meest actuele vorm van direct mail kan dus echt effect hebben.

Ex Tempore is in 2008 in Kroatië opgericht naar aanleiding van een soort blind date van muzikanten uit Bulgarije, Nederland, Engeland en Kroatië. Elvis Stanić (gitaar en accordeon), Andrea Vicary (piano), Rico de Jeer (bas) en Hristo Yotsov (drums) ontdekten dat ze soulmates waren en een band was geboren. "Wij leven die muziek samen," daar komt volgens Stanic het credo van Ex Tempore op neer.

De Balkan-roots van de band hoorden we in 'East Meets West', een stuk in 3/8 van Yotsov. Nadat het thema in een onchristelijk snel tempo was gespeeld, werd gas teruggenomen tot het nummer in een kwart van de oorspronkelijke snelheid als statige ballad doordeinde. Zo werden pregnante passages afgewisseld met relaxte wandelingetjes. Daarbij klonk de gitaar van Stanić als de Orient Express die van tijd tot tijd vaart minderde om ons van de schitterende vergezichten te laten genieten.

Overwegend speelt het kwartet evenwel een soort jaren zestig-mainstream jazz, waarbij, ook al door de omfloerste sound van de gitaar, het beeld van Wes Montgomery goes Brazil zich opdrong. De groep heeft aantrekkelijke arrangementjes ontwikkeld, is goed op elkaar ingespeeld en legt een voorkeur voor minder gebruikelijke songstructuren aan de dag.

Dus je weet het: een tweetje en de band zit morgenavond om de hoek in Bar Annie.

(Eddy Determeyer, 25.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.