Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Duo en internationaal kwintet zorgen voor een kwaliteitsconcert

Paul van Kemenade Duo & Quintet, zondag 24 oktober 2010, SJU Jazzpodium, Utrecht

Met pianist Stevko Busch vormt altsaxofonist Paul van Kemenade een duo. Onlangs hebben ze de cd 'Contemplation' uitgebracht. Die titel dekt de lading. Ook tijdens de opening van dit concert; prachtige ingetogen muziek! Op Russische klassieke muziek (Glazoenov) geïnspireerde composities van Stevko Busch en originals van pianist Dollar Brand oftewel Abdullah Ibrahim werden subtiel en soulful uitgevoerd. De muzikale pianistische begeleiding vormde een prachtige ondersteuning voor de met een warm en vol geluid geblazen relaxte improvisaties van Paul van Kemenade.

Na de pauze trad Van Kemenade op met zijn internationale Quintet, bestaande uit trombonist Ray Anderson, gitarist Frank Möbus, bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink. Het behoeft geen betoog dat hier het neusje van de zalm van de impro-jazzers bij elkaar stond. Sinds 2008 komen ze al twee keer per jaar bij elkaar om te toeren in binnen- en buitenland. Het zijn gelouterde muzikanten die het vrije improviseren inmiddels in de genen hebben zitten.

Het repertoire dat van een ieder, met uitzondering van Han Bennink, composities bevat is zeer divers. Het omvat vrije interpretaties op de verschillende stijlaspecten in de jazz, waaronder bebop, swing, latin en funk.

Het eerste nummer verwees naar de roemruchte bebop. Trombonist Anderson soleerde stevig en fanatiek en bewees één van de meest virtuoze en betere trombonisten te zijn in de jazzwereld. Zijn inbreng en enthousiasme was zichtbaar en culmineerde in een boeiend, circular breathing geblazen solo-intro halverwege de set.

Ook Van Kemenade liet zich niet onbetuigd. Aangestoken door Anderson en de stuwende ritmesectie (Glerum en Bennink) soleerde hij krachtig, stijlvol, rap en met relevante funky uithalen. Paul van Kemenade is onmiskenbaar één van Nederlands meest 'zwarte' (funk en soul) hedendaagse jazzsaxofonist.

Hoewel Möbus' inbreng bescheiden was, werd zijn op klankkleuren gebaseerde compositie - zeer sereen en intens - geconcentreerd en gecontroleerd uitgevoerd. Evenzo indrukwekkend was de gevoelvolle vertolking van Charlie Hadens 'Song For Che'. Met Han Bennink, merendeels stuwend en swingend achter slechts een snaredrum, kan deze Paul van Kemenade-avond als een hoogtepunt worden beschouwd.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 28.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.