Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Cry Baby draait om twee assen

vrijdag 8 oktober 2010, USVA Theater, Groningen

Met het oog op de nakende barre tijden hadden de Groningers vrijdag alvast het zekere voor het onzekere genomen en waren massaal weggebleven bij het concert van Dick de Graafs Cry Baby. Waarschijnlijk zaten zij in kaarsverlichte keldertjes complotten te smeden en ontwrichtingen te prepareren. Je bent een links bolwerk of je bent het niet. Op de terugweg naar huis meende ik een schim met een dievenmaskertje een steegje in te zien schieten, maar het kan ook zijn dat mijn verbeelding hier een loopje met me nam.

Hoe dan ook, ze misten een hecht bandje met een eigen signatuur. Je zou kunnen zeggen dat het kwartet om twee assen draait, die van saxofoon-gitaar en bas-drums. Dat de formule saxofoon-gitaar in de frontlinie heel goed kan werken weten we van het historische voorbeeld Sonny Rollins-Jim Hall. Met name wanneer Dick de Graaf zijn saxofoongeluid met behulp van een listig knopje verdubbelde, stond de weg open voor een orkestrale alliantie met de elektrische gitaar van Jerome Hol. Die laatste lijkt minder met Jim Hall te hebben dan met Bill Frisell en, in zijn meer extraverte momenten, John Scofield. Een fris en feestelijk geluid, dat ook de blues een extatisch tintje kan geven.

De Graaf heeft een gezandstraalde sound en hij kan aansprekende liedjes schrijven. Wat de relatie met de surrealistische cultfilm van John Waters precies is, werd mij niet geheel duidelijk. De muziek, zou je kunnen zeggen, is post-bop en post-funk en greep in 'Delta Men' ongegeneerd terug naar New Orleans, waarbij drummer Erik Kooger zich uit kon leven in een swingende street beat. Dat kwartet en publiek daarbij meetbaar omhoog gingen, verbaasde geen mens. Harry Emmery funkte ondertussen zoals alleen hij op een contrabas kan funken, waarbij hij zijn voorkeur voor een helder, hoog geluid boven modderig gegrom in het laag duidelijk uiteenzette.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Willem Schwertmann.

(Eddy Determeyer, 13.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.