Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Altijd verrassingen in Smederij

Sessie rond Pavel Shcherbakov, dinsdag 5 oktober 2010, De Smederij, Groningen

Je kunt er de klok op gelijkzetten. Vorm en inhoud van de eerste set staan vast. Vaak betreft het ad-hoc groepen of interessante projecten. Maar dan. Voor de tweede set van de wekelijkse sessies in De Smederij pleegt een peloton jamlustigen aan te treden. Een thema wordt afgesproken ('Alone Together'), de volgorde van de soli vastgesteld en dan stort jong en oud zich op de song.

Als je dan je ogen sluit of je staat, zoals ondergetekende, toevallig even in de waterplaats, kun je zomaar ineens denken, verrek, maar die Stan Getz en Wardell Gray zijn toch allang de pijp uit? Dat zal best, maar tenorist Paxti Valverde is springlevend. De Spanjaard is gezegend met een bijzonder fraaie sound, waarmee hij gedichten kan verklanken, maar er ook ongenadig hard op los kan slaan. Tijdens het zinderende 'Have You Met Miss Jones' zag je her en der in het publiek toupetjes opwippen.

De Russische trombonist Pavel Shcherbakov stond dinsdag centraal. Hij is een perfectionist, die daardoor soms de neiging tot een zekere braafheid vertoont, maar hij weet ook een klein intonatiefoutje handig in het geheel te integreren. Tevens kan hij een beweeglijk doch afgerond verhaal vertellen, waarbij hij een voorkeur voor een symmetrische solo-opbouw aan de dag legt. En we werden er weer eens aan herinnerd welk een perfecte combinatie de trombone en de tenorsax – eerst Laurens Blixma, daarna Valverde - vormen. Die achtergrondjes in 'Cherokee', daar worden wij heel warm van, jongens.

"Mooi dat Winfred Buma zo dichtbij woont," sprak sessieleider en pianist Diederik Idema tevreden. Tijdens de pauze had die snel even gitaar en versterker opgehaald, zodat de meester even later liet horen, hoe een gitaar-aas in een standaardnummer subtiel en trefzeker de noten pikt. Want vergis je niet: Buma heb ik even hoog zitten als een Chuck Wayne of een Tal Farlow. Goed – bijna. Daarbij werd hij op zijn huid gezeten door jonge honden en hondinnen die beurtelings de contrabas en het drumstel bedienden. De Chinese bassiste Eun Jung, een betrekkelijke novice, poogde Buma met assertief spel uit zijn tent te lokken. Drummer Elmer Bergstra is ook zo'n eager beaver, die in zijn gretigheid de vorm en de details een enkele keer uit het oog verloor.

Morgen gaat Winfred Buma een duel aan met zijn Amerikaanse collega Freddie Bryant, ook in De Smederij.

(Eddy Determeyer, 11.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.