Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd's
Corrie van Binsbergen – 'Over De Bergen' (Brokken Records, 2010)
Orkater – 'Ik Beloof Dat Ik Onvoorzichtig Zal Zijn' (Starling, 2010)


Bij audio-opnamen van muziektheater weet je dat je per definitie de helft van de voorstelling mist. Vaak is dat niet echt een bezwaar; de meeste opera's kunnen zonder mise-en-scène heel goed op eigen benen staan. Zo ook 'Over De Bergen', een productie van gitariste en componiste Corrie van Binsbergen, onder auspiciën van Muziektheater Transparant, die nog tot en met 27 oktober op tournee is door Nederland en België.

Het verhaal, voor zover er sprake is van een verhaal, behelst de gevoelens van verlangen die een dromende natuur kan hebben: ligt aan gene zijde van de bergen Shangri-La, of zullen we daar toch weer een bergketen of een gletsjer treffen? Het gevoel wordt vertolkt door acteur Josse De Pauw, die evocatieve, spitse en humoristische teksten heeft vervaardigd. De lokkende sirenes zijn sopraan Claron McFadden en de onvolprezen zusjes Van der Poel, Vera en Beatrice. Dan is er nog Sean Bergin, een soort Vadertje Tijd, die toevallig ook heel best op de tenorsax kan scheuren.

Het 'wezen' van de hoofdrol heeft iets van Kaspar Hauser, de negentiende-eeuwse onbevlekt en onbevangen ontvangen Duitse vondeling die ons de wereld door ongebruikte ogen liet zien. Hier wordt hij geabstraheerd tot een soort stromen, een fluïdum. Alsof je receptoren met twintig miljard mijlpalen in het heelal verbonden zijn.

Van Binsbergen zelf blijft als soliste op de achtergrond. Haar grote voorbeeld Frank Zappa heeft haar geholpen bij het structureren – lees: compartimenteren – van haar verhaal. Doch er zitten eveneens minimal-invloeden in haar muziek en in Akte III meen ik de elegante gestalte van Duke Ellington te ontwaren. Hier vinden we ook een intrigerende samenspraak van fagot, klarinet en trombone.

Aanzienlijk minder chocolade kan ik, vrees ik, bakken van Arend Niks' en Mick Pauwes muziek voor 'Koud Meisje' en 'Ik Beloof Dat Ik Onvoorzichtig Zal Zijn', Orkater-producties uit respectievelijk 2007 en 2010. De stenogrammatische liedjes, in lengte variërend van één tot drieënhalve minuut, worden niet of nauwelijks uitgewerkt en zijn weinig spiritueel. Is hier humor in het spel? Ik weet het niet, hoor. De zang is amateuristisch. Maar misschien is deze cd een aardig souvenir voor de mensen die de voorstellingen hebben gezien.

Klik
hier voor meer informatie over 'Over De Bergen'.

Meer zien?
Klik hier voor een fotoverslag van de première van 'Over de bergen' in Brugge door Cees van de Ven.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.