Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
PitchWhiteStorm – 'Four Layers Of Abstraction' (PWS II, 2010)


Als je als kunstenaar door middel van een muzikaal stuk een bepaalde emotie wilt overdragen en de luisteraar begrijpt deze emotie, dan heb je kwaliteit. Fluitist Jeroen Pek, toetsenist Stormvogel, slagwerker Onno Witte, bassist David de Marez Oyens en geluidskunstenaar Mark Thur schijnen met hun tweede album 'Four Layers of Abstraction' elke muzikale emotie aan de man te willen brengen. Of deze heren met hun subtiele
dodecafonische en gecontroleerd chaotische muziek hierin slagen, zal de individuele luisteraar voor zichzelf moeten bepalen. Wel kan ik met zekerheid zeggen dat de leden van PitchWhiteStorm hun reis door mystieke toestanden en muzikale psychose goed doorstaan.

Samen met special guest violist Oene van Geel hebben de leden van PitchWhiteStorm het album 'Four Layers of Abstraction' van een bijzonder sferisch karakter voorzien. Als psychedelische muziekliefhebber mis je wellicht de vertrouwde hypnotiserende ritmes en soundscapes, maar de muzikaliteit van deze topinstrumentalisten maakt dit eventuele gemis meer als goed. 'Four Layers of Abstraction' is een mengeling van akoestische en analoge instrumenten, die live door elektronische en digitale machines worden gemanipuleerd. Dat deze doorgewinterde jazzmuzikanten talent hebben voor het improviseren van structuurloze klanken staat vast. Echter zul je als onervaren luisteraar deze tocht door psychedelische jazzmuziek misschien niet zonder slag of stoot doorstaan. Maar voor wie op zoek is naar creatieve muzikale uitbundigheid, is een ontdekkingsreis door de pitch white storm zeker een aanrader.

Hebben ze met 'Four Layers Of Abstraction' een muzikale deeltjesversneller uitgevonden? Ontdek het zelf. Drie van de vijf nummers van het album zijn hier te beluisteren: 'Bottom Quark', 'Penta Quark' en 'Hadron Collision'. PitchWhiteStorm zou er goed aan doen eens met de wetenschappers van CERN - een Europese organisatie die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes - in gesprek te gaan. Ik verheug me in ieder geval al op een derde album, hopelijk opnieuw gevuld met baanbrekende (en hypnotiserende) kwantummuziek.

(JanWillem Höppener, 27.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.