Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Michael Formanek – 'The Rub And Spare Change' (ECM Records, 2010)

Opname: juni 2009

Michael Formanek is eigenlijk iemand die te veel op de achtergrond blijft: een alom gerespectreerde bassist die niemand kent. Hij speelde geweldig met onder meer Tim Berne (op deze cd ook aanwezig) en Dave Douglas, maar is als grote naam nooit echt blijven hangen. Het is daarom goed dat Formanek een topband heeft verzameld om een buitengewoon complex en tegelijkertijd goed in het gehoor liggende plaat te maken.

Ondanks dat de muziek suite-achtige trekken vertoont, krijgt Berne de ruimte om zijn altsax volop te benutten, hoewel nergens het intensiteitsniveau van Spy vs Spy of Bloodcount gehaald wordt. Dat komt door Formaneks stuurmanskunst; hij wil simpelweg niet dat het zo luid wordt en verleidt dus Berne, Craig Taborn en Gerald Cleaver tot een wereld waarin intensiteit het niet per se wint van intelligentie.

Cleaver en Taborn kennen elkaar door en door van het trio Cleaver/Parker/Taborn en dit komt de muziek ten goede. De anticipatie tussen pianist en slagwerker is voelbaar. Het is echter vooral Formanek die lof verdient, want voor het bijeenbrengen en bij elkaar houden van zo veel talent is grote klasse nodig.

Meer weten?
Klik
hier voor een vijftal geluidsfragmenten van dit album. Op zijn website vertelt Michael Formanek over de achtergronden van dit project, terwijl je kunt luisteren naar het nummer 'Twenty Three Neo'.

(Sybren Renema, 24.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.