Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Marc Scholten – 'The Blindfold Test' (eigen beheer, 2010)


The Blindfold Test – tja, wie spelen er hier en wat wordt er gespeeld? Misschien moet je denken aan de Houdini's, ook twee saxen, een trompet-annex-bugel en ritme in de neo-bopsfeer. Als je dat denkt bij het nummer 'Get In Lane' ben je warm. Want de componist en bugelsolist is hier Angelo Verploegen, die ook bij de Houdinio's het hoogte woord had. Die vage verwijzing naar 'Anthropology' zal ook wel zijn idee zijn geweest.

Nee, het betreft hier een band rond saxofonist en componist Marc Scholten. Die speelt ook in het Metropole Orkest en iets van het keurige dat dat ensemble kenmerkt vind je hier terug. Het is allemaal net even te glad. Dat neemt niet weg dat er voldoende memorabele momenten zijn. Zoals in de ballad 'The Right To Remain Silent' – voor de goede orde: dit is opgenomen negen maanden vóór het proces tegen de doorgaans zo kwebbelgrage verdachte W. De bugel opent het requisitoir, gevolgd door een duet met de tenor van Leo Janssen en een driespraak met de sopraan van de leider erbij. Dat levert een fraai staaltje contrapunt op. Opgemerkt moet worden dat de sopraansax van Scholten vol en zuiver klinkt – iets dat je niet van elke bespeler van dat lastige instrument kunt zeggen.

Leo Janssen, die zich op dit schijfje in lijkt te houden, laat zich in 'Before The Jump' van zijn gepassioneerde kant horen, maar het feestelijkst klinkt 'Afriko', een stuk van drummer Florian Hoefnagels, dat met balafon en duimpiano wordt ingeleid. Wat grappig is, daar de compositie eerder naar Zuid-Afrikaanse kwela neigt dan naar West-Afrikaanse highlife. De leider bewijst hier dat ook hij wel degelijk uit zijn dakje kan gaan.

Meer horen?
Op de
website van Marc Scholten kun je samples beluisteren van een drietal tracks van dit album: 'Before The Jump', 'La Mancha' en 'Song For Stephanie'. Je vindt ze onder het kopje 'Hoor'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 11.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.