Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
The Chris Joris Experience - 'Marie’s Momentum' (W.E.R.F., 2010)

Opname: 2009/2010

Wanneer je het nieuwe album, 'Marie’s Momentum' van Belg Chris Joris beluistert, denk je niet direct aan het werk van een drummer en percussionist. Want Joris, die ook in het buitenland een goede reputatie heeft, toont zich op zijn nieuwe album als een kundig componist en arrangeur. Hierbij valt op dat zijn stukken uiteraard niet alleen ritmisch sterk in elkaar zitten, maar vooral sfeervolle en warme melodieën bevatten.

De drummer lijkt eerder als blazer te denken, mede vanwege een serie sterke riffs en thema's voor de blaassectie met nieuwe bandleden saxofonist Frank Vaganée, trompettist Nico Scherpers en saxofonist Eric Person, die tevens meeschreef op de bonustracks. De blazers krijgen dan ook veel vrij spel en vullen dat in met subtiele solo's tot soms experimentele uitspattingen, zoals bij 'The Call'.

Het unieke van Chris Joris, die in 2003 de Belgische Klara Prijs won en bekend staat om zijn gebruik van een breed instrumentarium - van batas, likembé, balaphone, congas tot drums en kookpannetjes - is dat hij een moderne Europese sound combineert met Afrikaanse invloeden. Het geeft zijn muziek een geheel eigen klank. Overigens is 'Marie’s Momentum' een afwisselende plaat, met swingende uptempo, soms bebop-achtige stukken als 'Green Thumb' (Part 1 & 2) en prachtige ballads zoals het gelijknamige titelstuk, '4Steps For Yvie en 'Alfonsina Y Ej Mar', met een mooie vocal feature van Kimberly Dhondt.

'Marie’s Momentum' is een Belgische parel, die absoluut erkenning verdient en met Chris Joris als frontman een boeiend collectief vormt.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

Meer horen?
Klik
hier voor geluidsfragmenten van een drietal nummers van deze cd: 'Marie’s Momentum', 'Naked Raku' en 'Alfonsina Y Ej Mar'.

(Angelique van Os, 16.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.