Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Ahmad Jamal - 'The Complete Ahmad Jamal Trio Argo Recordings 1956-62'
(Mosaic Records, 2010) 9 cd


Als er in de jazzgeschiedenis iemand aan te wijzen is die goed en diep heeft nagedacht over het concept van het pianotrio, is dat Ahmad Jamal. Na zijn baanbrekende opnamen uit de Pershing Ballroom in Chicago deden ook Bill Evans en Brad Mehldau hun duitjes in het zakje, maar de basis vinden we dus hier, op deze luxe box met negen glorieuze cd's. Essentieel is, dat hij het trio in wezen als een orkest zag. De andere secties heten Israel Crosby (bas) en Vernel Fournier (drums) en de taakverdeling zal in hoofdlijnen door de leider uitgedacht zijn, maar kreeg al spelend haar definitieve vorm.

Daarbij zorgde de zeer dynamisch werkende Jamal ervoor dat niet alles dichtgemetseld werd; zijn orkest heeft nog het meeste weg van dat van pianist Count Basie, dat zoveel meer lucht bezat dan de concurrentie. Zoals van een schilderij de essentie vaak ongeschilderd blijft, zoals de ziel van een gedicht soms in het wit tussen de regels te lezen is, zo laat Jamal bijna meer weg dan hij daadwerkelijk speelt. Dat kan een onverwacht grappig resultaat opleveren. In het nummer 'That’s All', opgenomen tijdens een uitzonderlijk geïnspireerde avond in de Spotlite Club in Washington DC, in september 1958, laat het trio geroutineerd een gat vallen van een maat of acht. Op dat moment fluit iemand uit het publiek de weggelaten frase, waarna het trio de draad onverstoorbaar oppikt.

De collectie opent met een studiosessie van twee jaar eerder. In het eerste nummer van cd nummer een, 'Volga Boatmen', laat Vernel Fourner al die relaxte New Orleans-streetbeat horen die het trio, pardon, het orkest anderhalf jaar later een grote hit op zou leveren, met de acht minuten durende exercities rond het thema van 'Poinciana'.

Je zou kunnen beweren dat de stilering van het Ahmad Jamal Trio soms afglijdt naar een zeker maniërisme. Maar ach, wat een schitterend maniërisme!

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

Meer weten?
Klik
hier voor een interview met Ahmad Jamal.

Labels:

(Eddy Determeyer, 28.10.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.