Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Eerste Dutch Jazz Expedition voert naar Thailand


Volgende week vertrekken vijftien toonaangevende Nederlandse jazzmusici voor tien dagen naar Thailand voor de eerste Dutch Jazz Expedition: een programma met concerten, workshops, lezingen en netwerkontmoetingen ter promotie van de Nederlandse jazz in het buitenland. De musici Peter Beets, Saskia Laroo, Jeroen van Vliet, Susanne Alt, Renske Taminiau, Phaedra Kwant, Eddie C, Cyril Directie, Eline Gemerts, Gijs Dijkhuizen, Rolf Delfos, Mete Erker, Roos Jonker, Marius Beets en Alexander Beets presenteren zich met een gevarieerd programma aan het Thaise publiek.

De Dutch Jazz Expedition is een idee van Alexander Beets, bedoeld om Nederlandse jazz op een doelmatige manier in het buitenland onder de aandacht te brengen. Beets, zelf een niet onverdienstelijke tenorsaxofonist, was ontevreden met de huidige initiatieven ter promotie van de Nederlandse jazz. Zijn concept een major league van Nederlandse topspelers uit te zenden en in het buitenland te laten samenwerken, voorziet in een mogelijkheid op efficiënte wijze het allerbeste van de Nederlandse jazz te presenteren in het buitenland en zodoende de afzetmarkt drastisch te vergroten. Beets (drijvende kracht achter ondermeer de Jazzdag in Amersfoort en Dutch Jazz Agency), koppelt aan het unieke initiatief tevens enkele netwerkmeetings, zodat de musici hun eigen muziek zelf kunnen promoten, alsmede 'blend-concerten' in samenwerking met lokale musici.

Het reisdoel van de eerste Dutch Jazz Expedition (september 2010) is Bangkok en het eiland Koh Samui, waar grote festivals staan gepland en in totaal zo'n 18.000 bezoekers worden verwacht. De keuze voor Thailand als eerste land voor de Jazzexpeditie is niet toevallig. In het verleden hebben reeds diverse Nederlandse musici aldaar opgetreden. Koning Bhumibol is een groot jazzliefhebber met veel aanzien. Hij wordt in Thailand steevast met saxofoon afgebeeld. In mei van dit jaar is ter voorbereiding een Thaise delegatie naar de Jazzdag in Amersfoort gekomen om te kijken welke musici de beste kans hadden op succes in Thailand. Daarnaast zijn er gesprekken geweest met veel musici, boekers en platenmaatschappijen. Het resultaat is dat er de komende maand albums met Nederlandse jazz zullen worden uitgebracht in Thailand. Er zijn contracten afgesloten met onder meer Challenge Records, Dox Records en Maxanter Records.

De Jazzexpeditie is een initiatief van stichting JazzNL, de organisatie achter de succesvolle Jazzdag. De expeditie wordt financieel ondersteund en mogelijk gemaakt door Buma Cultuur, Sena en het Fonds Podiumkunsten. Tijdens de Jazz & World-meeting in Amsterdam (begin december) worden de eerste resultaten gepresenteerd van de expeditie. Als deze veelbelovend zijn, zal elk jaar een dergelijke missie naar het buitenland geïnitieerd worden.

(Cees van de Ven, 17.9.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.