Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festivalverslag
Jazz Middelheim 2010 Part 4

donderdag 12 augustus 2010, Park Den Brandt, Antwerpen

Wat ooit begon als een jazzpromenadeconcert, is nu het oudste jazzfestival van België. Op donderdag 12 augustus ging de 29ste editie van Jazz Middelheim op de vaste locatie Park Den Brandt van start met een programma vol internationale grootheden.

Het begon met Facing East, een band met José James (zang, loops, bells), Jef Neve (piano), Michael Campagna (tenor-en sopraansaxofoon, fluit), Neville Malcolm (bas), Richard Spaven (drums). Zij wilden de muziek van John Coltrane in nieuwe vormen gieten. Coltrane-composities werden in liedjes verpakt. Avontuurlijk en risicovol tegelijk, want uitsluitend pianist Neve en bassist Malcom wisten met hun geweldig solo's indruk te maken en daagden elkaar bovendien tot een topprestatie uit. Vooral Neve heeft zich uit de romantiek-hoek gespeeld en was energiek en temperamentvol. Echter: Coltrane's doordringendheid kwam niet volledig tot zijn recht. Op eerste plaats is de lichte stem van James meer geschikt voor popmuziek. Daarnaast was het ook moeilijk een dergelijke intensiteit te creëren op een locatie die op een feesttent leek.

Met saxofonist en zanger Archie Shepp kwam een vertegenwoordiger van de radicale jaren zestig op het podium. Shepp was niet meer zo radicaal en avant-garde als op jonge leeftijd, maar hij liet met zijn band - bestaande uit Tom McClung (piano), Steve McCraven (drums), Daryll Hall (bas) en speciale gasten Roswell Rudd (trombone) en Leon Parker (percussie) - solide en stevige jazz met veel elementen uit de rhythm-and-blues horen. Het optreden werd aangevuld met inspirerend en expressief spel van trombonist Rudd. Een plezierig concert van een allrounder en entertainer uit de goede oude tijd.

Van een totaal andere sfeer was het optreden van het McCoy Tyner Trio met speciale gast Joe Lovano. Hier lag de nadruk op harmonie en sensuele momenten. Met drummer Eric Gravath en bassist Gerald Cannon speelde pianist Tyner vanuit het hart, met een fijn gevoel voor akkoorden. De stevig spelende Lovano zorgde voor verfrissende contrasten, terwijl Cannon en Gravath innig met elkaar communiceerden. Openhartig, maar tegelijkertijd met een voorname en gedistingeerde stemming, was het een charismatisch en waardig concert.

Klik hier voor een fotoverslag van deze festivaldag door Cees van de Ven.

Meer horen?
De Belgische cultuurzender Klara zond alle concerten van Jazz Middelheim rechtstreeks uit vanaf het festivalterrein. Klik hier om de concerten te herbeluisteren.

(Sabine Fleig, 5.9.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.