Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd's
The Thing - 'Bag it!' (Smaltown Superjazzz, 2009)
Sonic Youth, Gustaffson & Merzbow - 'Andre Sider Af Sonic Youth' (SYR 8, 2008)
The Original Silence - 'The Second Original Silence' (Smaltown Superjazzz, 2009)


De Zweedse saxofonist Mats Gustafsson heeft een voorkeur voor optreden in situaties die een bijna onmogelijke energie lijken te vereisen voor een blazer. Hij speelt in Peter Brötzmanns Chicago Tentet, in projecten samen met Ken Vandermark en in verschillende bezettingen met drummer Paal Nilssen-Love en anderen. Zijn samenwerkingen met noise- en rockbands zijn legio. Een van de beste plekken om te beginnen naar hem te luisteren is het powerjazztrio The Thing, met naast Gustafsson en Nilssen-Love bassist Ingebrigt Håker Flaten. Daar krijgt hij de volledige ruimte om zijn vernietigende, maar gedetailleerde techniek te tonen.

Gustafsson is dol op multiphonics, het compleet splijten van noten, en het blazen van bijna obsceen hoge noten op zijn baritonsax. Van zijn arsenaal, dat naast bariton, alt en tenor de onwaarschijnlijke schuifsaxofoon bevat, is hij op zijn bariton het meest herkenbaar. Vaak speelt hij ook nog elektronica, een vrij brede noemer waaronder in zijn geval vooral een soort feedback verstaan moet worden. Die feedback is grof en vol ruis, want als Gustafsson kan, zal hij altijd een flinke bak herrie produceren. Toch geldt ook daarvoor dat er muzikaliteit in te ontdekken valt.

We bespreken een aantal cd's van projecten en bands waaraan deze saxofonist zijn medewerking heeft verleend, te weten: The Thing - 'Bag it!' (Smaltown Superjazzz, 2009), Sonic Youth, Mats Gustaffson & Og Merzbow - 'Andre Sider Af Sonic Youth' (SYR 8, 2008) en The Original Silence - 'The Second Original Silence' (Smaltown Superjazzz, 2009).

Klik
hier om de recensies te lezen.

Meer zien en horen?
In oktober geeft The Thing een paar concerten in Nederland met de Japanse gitarist Otomo Yoshihide. Op zaterdag 9 oktober spelen zij tijdens het Rumor-festival in het SJU Jazzpodium, Utrecht. Een dag later is het viertal te zien in het Grand Theatre in Groningen. En op woensdag 13 oktober staat The Thing featuring Otomo Yoshihide geprogrammeerd in Paradox, Tilburg.

(Sybren Renema, 6.9.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.