Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Soo Cho Quartet - 'Little Prince' (Challenge Records, 2010)


Emotie, nuance, oorstrelend, stapsgewijze verdieping... Net als in het moderne sprookje houdt pianiste Soo Cho de luisteraar een spiegel voor; niets is wat het ogenschijnlijk wil lijken, en de muziek verdient en vraagt om extra verkenning. Ik heb de ervaring dat deze licht aangezette muziek tot je spreekt, of het nu tijdens een zonnige dag in de auto met je geliefde is of na het afscheid van een dierbare. Cho weet introvert en ragfijn de snaren te raken. Romantiek van vallende bladeren, die uiteindelijk de werkelijke schoonheid verbeelden.

Ze wil mensen gelukkig maken met haar muziek en deze delen, zo blijkt uit de teksten die ze aan de cd heeft toegevoegd. Het wereldberoemde verhaal van het kleine prinsje is haar inspiratiebron en ze schrijft een kleine uitleg bij elk nummer in de bijgevoegde inlay. Dit album van Soo zit nog steeds in de cd-speler van mijn auto, heerlijk (ook in de file). Geen enkele andere uitgave heeft deze prominente plek tot op heden langer als drie dagen weten vast te houden.

Ik dacht na enkele nummers: "het is vooral een cd van Angelo Verploegen" - de trompettist laat zich van zijn beste kant horen in een subtiel en technisch gaaf spelend kwartet. Soo Cho weet er echter een 'merk' in aan te brengen, niet alleen met haar composities, maar ze neemt over en voegt als solist toe. Een Soo-factor, waardoor het ondanks de lead van de flugelhorn toch haar verhaal is. En dat is niet gemakkelijk vanuit de positie van het begeleidende instrument.

Haar spel ontsnapt dan ook mooi opgebouwd op menig moment aan de basis die wordt neergelegd en neemt een dynamische vlucht. De subtiele drumsolo's irriteren niet en passen in het geheel, het lijkt alsof alles is en blijft afgestemd op de beleving waar door Soo Cho, Angelo Verploegen, Sven Happel en Yonga Sun naartoe is gewerkt.

De sfeer die in het begin wordt gezet, blijft in de nummers aanwezig, maar wel met een eigen tint aan elke compositie. Er zit een verhaal onder de eerste lijn en er blijft enorm veel ruimte over voor eigen invulling; gewoon wegdromen, op je in laten werken, niets neemt de overhand, de bandleden werken geheel ten dienste van deze mooie productie.
Luister naar deze 'kleine prins' en geniet. Heerlijk zwevend, spiritueel geladen. Goed gedaan. Soo Cho levert met deze cd het bewijs van haar talent, vakmanschap en groei. Ik ben benieuwd naar de concerttour van dit kwartet, die binnenkort van start gaat.

'Little Prince' verschijnt in oktober bij Challenge Records. Klik
hier voor een overzicht van de komende tournee van het Soo Cho Quartet.

Meer horen?
Op de MySpace-pagina van Soo Cho kun je van dit album de track 'Major Revolution' beluisteren.

Labels:

(Jo Dautzenberg, 29.9.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.