Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Don Ellis – 'Live In India' (Sleepy Night Records, 2010)

Opname: februari 1978

Trompettist Don Ellis was in de jaren zestig de eerste die een fusie realiseerde tussen jazz en klassieke Indiase muziek. De oudere lezers herinneren zich wellicht het concert van zijn orkest in de Rotterdamse Doelen, in 1968, met sitarspeler Ray Neapolitan. Machtig interessant vonden we dat toen.

De liefde voor India bleef en in 1978 werd Ellis uitgenodigd voor het eerste Jazz Yatra Festival in Bombay (Mumbai heet dat tegenwoordig). De honorering was Derde Werelds. Zodoende kon niet zijn complete orkest meekomen, doch slechts een uitgebeend kwartet. Plus vocaliste Emilie Diehl, die zich bij gebrek aan voorbereiding moest bepalen tot het unisono meezingen van de melodielijnen. Aangezien ze nooit had geïmproviseerd (haar forte waren madrigalen) bleef het daarbij.

Van de destijds gangbare fusiongroepen onderscheidde het Don Ellis ensemble zich door de hobbelende maatsoorten. De onderliggende structuur van het nummer 'T.R.’s Theme' was bijvoorbeeld 4+5+5+7+5+3+3. Die gasten zaten zich dus het apezuur te tellen. Dat de muziek toch nog organisch bleef klinken, is een compliment aan hun professionaliteit, met name die van drummer Dave Crigger, een Buddy Rich-mannetje.

Don Ellis was een begenadigd componist, vandaar waarschijnlijk dat hij ooit opdracht kreeg om de soundtrack van 'The French Connection' te schrijven. Hier valt 'Storyville' op, dat niets met de beroemde vooroorlogse hoerenbuurt van New Orleans van doen heeft, maar een soort antwoord is op Joe Zawinuls 'Birdland'. Inderdaad zou het nummer ieder moment een metamorfose kunnen ondergaan en van het podium in Bombay naar 1678 Broadway geteleporteerd kunnen worden.

Het nummer 'Open Wide' heeft zowaar hitpotentieel, ondanks het Indiase Tihai-ritme. Van de andere kant is het ook wel veel ornament en weinig inhoud. Zijn dagen in de Maynard Ferguson Big Band worden gereflecteerd in 'Image Of Maria', waar Ellis voor een hartpatiënt wel erg hard en hoog tekeergaat.

Twee maanden na dit festival moest Don Ellis de trompet opgeven en later datzelfde jaar werd hij geveld door een tweede, fatale hartaanval. Hij werd 44.

(Eddy Determeyer, 19.9.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.