Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Art Blakey & The Jazz Messengers – 'For Minors Only' (Jazz Door, 2007)

Opnamen: augustus 1968 en april 1971

De Jazz Messengers van drummer Art Blakey kenden gedurende de jaren zestig en zeventig talloze bezettingswijzigingen. Vaak huurde hij Grote Namen in, maar die stonden lang niet altijd garant voor geïnspireerd werk. Integendeel: veel opnamen klonken eerder lusteloos en plichtmatig. Daar zou pas in 1977 verandering in komen. Heeft dat te maken met het gegeven dat het organisatorisch en logistiek hoofdkwartier van de Messengers zich vanaf dat jaar in Wageningen bevond, in casu de burelen van Wim en Ria Wigt, die Timeless Records bestierden?

Deze opnamen uit 1968 en 1971 zijn nochtans heel goed te pruimen. Verbindende schakel is, naast Blakey, trompettist Bill Hardman. De verrichtingen verschillen hemelsbreed – ook al omdat de sessie van '68 live is en die van '71 in een (radio?)studio opgenomen. De studio-opnamen zijn alleen al daarom bijzonder, daar ik geen andere documenten van de Jazz Messengers uit dat jaar ken. Tenorist Johnny Griffin en pianist Junior Mance zijn de belangrijkste solisten. Het lijkt even te duren voordat Griff op stoom komt. Pas vanaf het derde nummer, 'Deo-X', gaat hij er op zijn vertrouwde wijze ongenadig hard tegenaan. Van de ondergewaardeerde Mance kun je nooit genoeg in de kast hebben staan. Is hij de auteur van het gospelachtige 'Right Down Front'? De inlay geeft geen informatie – zoals dat bij het label Jazz Door helaas gebruikelijk is.

Levendiger - want live - klinken de opnamen uit 1968. Dit is meer een echte groep. En juist relatief onbekende sidemen als bassist Lawrence Evans doen hun stinkende best. Tenorist Billy Harper is er met zijn gloeiende solo's duidelijk op uit de brandveiligheid van Slugs Saloon te testen.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

(Eddy Determeyer, 14.9.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.