Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Jazz Middelheim 2010 Part 1


Van donderdag 12 augustus tot en met zondag 15 augustus vindt in het Antwerpse Park Den Brandt een nieuwe editie van het oudste jazzfestival van België plaats, met een programma vol traditionele - maar zeker geen mainstream - jazz en veel Coltrane-invloeden. Een bloemlezing...

Met de bezetting José James (zang, loops, bellen), Jef Neve (piano), Michael Campagna (tenor- en sopraansax, fluit), Neville Malcolm (bas), Richard Spaven (drums) giet het project Facing East de muziek van John Coltrane in nieuwe vormen. James schreef teksten op beroemde Coltrane-songs en in een hedendaagse muziektaal brengen ze het immense oeuvre van Coltrane weer tot leven. Ze eren Coltranes spiritualiteit, maar ook de manier waarop hij de wereld in zijn muziek bracht.

De 73-jarige saxofonist, componist en zanger Archie Shepp was een van de luide stemmen in de radicale jaren zestig en groeide uit tot een soort bewaarder van het Afro-Amerikaanse erfgoed. Met zijn band Tom McClung (piano), Steve McCraven (drums), en Daryll Hall (bass) en de niet te missen special guests Roswell Rudd (trombone) en Leon Parker (percussie) zal hij laten horen, dat hij soms teder klinkt, dan weer brutaal, maar dat hij ook een grote romanticus is, die gewoon mooie melodieën wil spelen.

Pianist McCoy Tyner is een meester in het scheppen van grote contrasten. Zijn stijl is bloemrijk, onbeschaamd romantisch en openhartig. Met Eric Gravath (drums), Gerald Cannon (bas) en als speciale gast saxofonist Joe Lovano laat hij met grote akkoorden en een rijke, orkestrale sound horen dat de piano een groot en indrukwekkend instrument is.

De 44-jarige saxofonist Jeroen Van Herzeele behoort tot een generatie musici die de jazz vanaf de jaren negentig een nieuw elan gaven. Met zijn internationaal kwartet, bestaand uit Fabian Fiorini (piano), Jean-Jacques Avenel (bas), Giovanni Barcella (drums) gaat hij zowel eigen stukken als composities van zijn pianist Fiorini, Steve Lacy en John Coltrane spelen. Coltrane blijft een onuitputtelijke inspiratiebron, maar er zijn ook invloeden van Ornette Coleman, Archie Shepp, Sun Ra en Frank Wright, naast Afrikaanse en etnische tinten.

De 79-jarige pianist Ahmad Jamal had eens een reputatie een cocktailpianist te zijn, maar door de jaren veranderde zijn stijl: lichtvoetig, fris op zijn albums uit de jaren vijftig, wat meer Caribische getinte opnamen uit de jaren zeventig en tenslotte het spel vol bravoure en spanning van de jongste jaren. Met James Cammack (bas), Kenny Washington (drums) en Manolo Badrena (percussie) gaat hij een eigen stijl presenteren: scherpe, korte melodische lijnen, ongewone en levendige dynamiek, donderende akkoorden in afwisseling met ragfijne lijnen, dus heftige contrasten.

Saxofonist en componist Wayne Shorter (76) blijft verrassen. Hij zette na een lange periode van stilte met Danilo Perez (piano), Brian Blade (drums), John Pattitucci (bas) weer een akoestisch kwartet op. Aanvankelijk leken ook zijn ideeën sterk op die van Coltrane, maar geleidelijk ontwikkelde hij een eigen stijl: soepel golvende solo's, doorspekt met stiltes, maar ook poëtisch gestructureerde composities. Door thema's te fragmenteren werd zijn stijl abstracter. Met zijn band teert Shorter niet op zijn oude successen, maar blijft voor het onvoorspelbare avontuur kiezen en creëert zo muziek met spanning. Een wisselwerking van creatief vuurwerk en rust.

Klik op de website van Jazz Middelheim voor informatie.

(Sabine Fleig, 8.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.