Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Jazz Middelheim 2010 Part 2


Morgen start in het Park Den Brandt te Antwerpen het festival Jazz Middelheim, dat dit jaar een uitstekende line-up heeft. In het tweede deel van het festival is de focus meer gericht op wereldmuziek, Cubaanse invloeden en flamenco.

In samenwerking met Artesis Hogeschool Antwerpen werkt Jazz Middelheim zoals vorig jaar een coaching project uit: Le Pragmatisme Du Barman featuring Peter Evans. Teun Verbruggen (drums), Andrew Claes (saxofoon), Dries Laheye (bas), Ruben Machtelinckx (gitaar) en Adriaan Van de Velde (piano) - allen verbonden of afgestudeerd aan Artesis Hogeschool - krijgen de kans om enkele dagen met de internationale coach Peter Evans (trompet) samen te werken. Het resultaat kunt u zien op het podium van Jazz Middelheim.

Dan is er Aka Moon, een ijzersterk trio dat een geweldig opwindende sound kan ontwikkelen. Fabrizio Cassol (sax), Michel Hadzigeorgiou (bas), Stéphane Galland (drums) werken deze keer samen met de Malinese meester Baba Sissoko (tama, n'goni, kalemn'goni, zang) en zijn Black Machine. Het resultaat is krachtige, intense muziek met korte melodieën en overdonderende ritmepatronen.

Het World Saxophone Quartet, bestaande uit Hamiet Bluiett (baritonsaxofoon, klarinet), David Murray (tenorsaxofoon, basklarinet), Oliver Lake (alt- en sopraansaxofoon) en James Carter (tenorsaxofoon), gaat de uitdaging aan de blazers te laten samensmelten met de percussie van M'BOOM. Ze mengen jazz en meer populaire elementen uit blues, funk en Afrikaanse jazz in hun muziek, maar zijn ook niet bang van avontuurlijke improvisaties.

Met zijn 88 jaar blijft Toots Thielemans (mondharmonica) met Hans Van Oosterhout (drums), Hein Van de Geyn (contrabas) en Karel Boehlee (piano) schitterende concerten spelen. Hij maakte van de mondharmonica een volwaardig solo-instrument en ontwikkelde er een heel expressieve, pakkende stem op. Die prestatie levert hem nog jaarlijks de bekroning op als de beste instrumentalist in de categorie 'miscellaneous instruments'. Als peter van Jazz Middelheim stelt hij op 'zijn' festival zijn nieuwe live-cd voor: 'Toots Thielemans-European Quartet Live'.

Chris Joris (percussie), is vooral bekend als percussionist, maar hij is ook componist en bandleider. Met Frank Vaganée (saxofoon), Nico Schepers (trompet), Fré Desmyter (piano) en Axel Gilain (bas) vormt hij het kwintet: The Chris Joris Experience. Hij gaf in 1997 al eens een succesvol optreden op Jazz Middelheim en zijn band heeft een nieuwe samenstelling gekregen, maar de aanpak van Joris blijft dezelfde: jazz en Afrika vormen de voedingsbodem.

De legendarische bassist Dave Holland zette de laatste jaren een samenwerking op met de grote flamencogitarist Pepe Habichuela. Met Josemi Carmona (tweede gitaar), Juan Carmona (percussie) en Bandolero (percussie) vormen ze een kwintet met een avontuurlijke geest en muziek waarvan een grote kracht uitgaat. De solo's zijn adembenemend en alle grenzen, talen en stijlen lijken erin op te lossen.

Chucho Valdés (piano) wordt in Cuba geëerd als een nationaal monument. Met The Afro Cuban Messengers vuurt hij donderende pianosalvo's af, waarbij de hele jazzgeschiedenis doorkruist wordt. Tegelijkertijd kan hij heel delicaat zijn. Live blijft Valdes een zeer aanstekelijke vertolker met Cubaanse sfeer.

Zangeres Cassandra Wilson is een van de diva's van de jazz met een schaduwrijke, pakkende en rokerige stem. Met aanstekelijke grooves speelt haar band een mix van honky tonk-piano, folk, blues en funk. Wilson is op haar best als ze melodische, harmonische en ritmische nuances met wat Cubaanse en Afrikaanse kleuren erdoorheen aanbrengt.

Omroep Klara verzorgt live uitzendingen vanaf het festival. Klik op de website van Jazz Middelheim voor informatie.

(Sabine Fleig, 11.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.