Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Jack Parnell


Drummer Jack Parnell, die op 8 augustus in zijn woning in Southwold, Engeland aan kanker overleed, werd 87 jaar. Als kauwgom kauwende Gene Krupa-volgeling was hij een van de bekendste Engelse jazzmusici van na de oorlog. Doch minstens zo belangrijk was zijn werk achter de schermen voor ATV, waarvan hij in de jaren zestig en zeventig muzikaal leider was. Als zodanig was hij verantwoordelijk voor de muziek in series als 'Sunday Night At The London Palladium', 'The Muppet Show' en 'The Bennie Hill Show.'

Na de obligate pianostudie switchte Jack op veertienjarige leeftijd naar de drums. Zijn carrière startte Purnell tijdens zijn diensttijd in de Tweede Wereldoorlog, als slagwerker van rietblazer Buddy Featherstonhaugh's Radio Rhythm Club Sextet. Met de traditionele band van gitarist Vic Lewis scoorde hij in 1944 de hit 'Ugly Child', maar grote bekendheid kreeg hij gedurende de zeven jaar dat hij achter de drums zat in het grote orkest van trombonist Ted Heath. In die tijd nam hij ook platen op met trompettist Kenny Baker, een van Heaths belangrijkste solisten. In 1952 maakte hij een Scandinavische tournee met zangeres Lena Horne. Later zou hij als televisieproducer portretten van Horne, Tony Bennett en Barbra Streisand vervaardigen.

Na zijn televisiejaren keerde Jack Parnell terug naar de jazzmuziek. Zo werkte hij in de jaren zeventig met de all-star formatie Best Of British Jazz en was hij in het decennium daarna frequent te beluisteren in de Londense Pizza Express. Hij leidde vanaf 1994 de London Big Band. Tot vlak voor zijn overlijden speelde Parnell nog regelmatig op plaatselijke podia.

(Eddy Determeyer, 17.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.