Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festivalverslag
Jazz Middelheim 2010 Part 3

vrijdag 13 augustus 2010, Park Den Brandt, Antwerpen

Het concert van saxofonist Jeroen Van Herzeele en zijn internationale kwartet, bestaande uit Fabian Fiorini (piano), Jean-Jacques Avenel (bas), Giovanni Barcella (drums), begon fluisterzacht. Weemoedige en lange melodielijnen deden denken aan Noorse jazz. De melancholieke sfeer werd echter abrupt onderbroken door de inzet van donderende drums. Wat volgde was een soort herdruk van de free jazz uit de jaren zestig. Natuurlijk, kenmerkend voor deze tijd, gespeeld met een hoog tempo. Ondanks de moedige en buitengewone saxofoonnummers en heftig drumwerk ontstond toch een zekere eentonigheid, die dit concert op den duur wat saai maakte. Het leek alsof hun free jazz te veel door herhaling en regels werd beheerst.

Naar het kwartet van pianist Ahmad Jamal – met James Cammack (bas), Kenny Washington (drums) en Manolo Badrena (percussie) – werd met spanning uitgekeken. Vanaf het eerste moment was duidelijk dat dit concert een hoogtepunt van deze festivalavond zou worden. Een golf van vitaliteit en enthousiasme overstroomde het publiek. De groep bracht een krachtig geluid, vermengd met fijne melodische momenten. Open en vrolijk was de communicatie tussen de overige muzikanten en Jamal, die zichzelf overtrof. De levendige dynamiek van deze muziek maakte het concert fris en afwisselend. Het publiek toonde zich enthousiast en wilde de band niet laten gaan. Het was vuurwerk!

Een stemmingsvol einde van deze avond vormde saxofonist en componist Wayne Shorter met zijn akoestische kwartet. Na het temperamentvolle optreden van Jamal was het nu meer een sfeer van mindfullness. Met Danilo Perez (piano), Brian Blade (drums) en John Patitucci (bas) gaf Shorter een concert van ongekende schoonheid. Subtiel, bijna onspectaculair groeiden hun improvisaties uit het niets. Ingetogen, korte melodielijnen in afwisseling met mooie, poëtische composities. Dit kwartet creëerde een fascinerende muziek met een verrassend mysterieus geluid en spannende momenten. Een feestelijk slotconcert, dat alleen al door de pure individuele expressieve kracht van elke muzikant voor kippenvel zorgde.

Klik hier voor een fotoverslag van deze festivaldag door Cees van de Ven.

Meer horen?
De Belgische cultuurzender Klara zond alle concerten van Jazz Middelheim rechtstreeks uit vanaf het festivalterrein. Klik hier om de concerten te herbeluisteren.

(Sabine Fleig, 29.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.