Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert / Vooruitblik
Er zijn geen woorden voor

Trio Corrie van Binsbergen & Jeroen Van Herzeele, donderdag 22 april 2010, JazzCase, Dommelhof, Neerpelt

Eind april speelt het nieuwe trio van gitariste Corrie van Binsbergen zijn eerste twee concerten. De aftrap is in Zaal 100, met trompettist Eric Vloeimans als gast. "Fantastisch was dat en het klonk of ze al jaren samenspeelden," zegt de gitariste zelf hierover op haar website. Een paar dagen later treedt het Corrie van Binsbergen Trio aan in JazzCase met Jeroen Van Herzeele als gast - het trio ontmoet de saxofonist deze dag voor het eerst.

Van Binsbergen plukt aan haar snaren, laat ze gillen. De bottleneck om haar vinger tegen de snaren aan geeft een metaalachtig effect. Van Binsbergen lijkt constant in dialoog met zichzelf te gaan: corrigerend, sturend. Ze brengt glooiende gitaarlijnen en speelt goedgeplaatste, rake noten.

De inbreng van drummer Yonga Sun is verrassend dynamisch, van bombastisch naar intimistisch. Dit concert bewijst andermaal de sterke ondersteuning die Sun kan bieden. Zijn open houding in creativiteit zorgt dat hij blijft zoeken naar nieuwe geluiden en effecten. Materialen die enigszins voor een bijzonder geluid kunnen zorgen, neemt hij in zijn spel mee. Zijn subtiliteit ontwikkelt zich voortdurend. Hein Offermans op contrabas zorgt gedurende het hele concert voor een sterke rode draad.

Gastspeler Jeroen Van Herzeele speelt doeltreffend, nadrukkelijk en toegankelijk, hoewel hij ook zeer vrij en krachtig uit de hoek kan komen. Hij heeft een warme jazzy sound op zijn sax. Met zijn spel geeft Van Herzeele ook richting aan het trio, wat leidt tot mooie geïmproviseerde stukken.

Het nummer 'Trein naar Oelambato' neemt je echt mee op reis; je komt op gang en daarbij kom je verschillende verhalen tegen. Met subtiel gebruik van overblowing en climaxpassages. Intens spel, sheets of sounds. Plus een ijzersterk unisono van Van Herzeele en Van Binsbergen. Opeenvolgend geven beiden elkaar richting aan. Dat leidt tot extatische momenten.

In 'Orbit' zit een veelzeggend zangerig thema. Bijna filmisch: op een heuvel uitkijkend over de wijde prairie naar de ondergaande zon. We horen een prangende, diep tastende solo van Van Binsbergen. Offermans speelt een bassolo over haar uitwaaiende gitaar; hij geeft extra kracht aan het nummer door de juiste noten te kiezen.

Concluderend: een sferisch en gevoelig concert met warme rockin' jazz, psychedelische, early Pink Floyd-invloeden en snel verschuivende ritmiek.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

In november gaat het Corrie van Binsbergen Trio op tournee met de Duitse trompettist Matthias Schriefl als gast. Ook zal er een concert zijn met de Italiaanse trombonist Gianluca Petrella.

(Josien Lucassen, 3.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.