Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Terje Rypdal - 'Crime Scene' (ECM Records, 2010)

Opname: mei 2009

Gitarist Terje Rypdals 'Crime Scene' is een collage van een heleboel dingen. Er is ruimte voor fusion, new age, avantgardistisch gepiep en de nodige samples uit typische mannenfilms ('Scarface', 'The Godfather', 'The Big Lebowski', 'The Good, The Bad And The Ugly' en ga zo maar door). Heel subtiel is deze plaat niet. Net als de genoemde films is het vooral spierballenwerk dat de boel bij elkaar houdt. Toch is de plaat interessant en vermakelijk, hoewel wat makkelijk te verteren. Rypdal soleert met verve, net als trompettist Palle Mikkelborg.

Behalve dat Rypdals elektrische gitaar werelden oproept die even ver uit elkaar liggen als Jimi Hendrix en new age, is er ook in de begeleiding het nodige te beleven. Zoals zo vaak het geval is bij ECM, is het album met bigband/orkest opgenomen. Hierdoor is er altijd een klanktapijt, waarover Rypdal kan soleren. De Bergen Big Band onder leiding van Olav Dale speelt voornamelijke warme arrangementen, hoewel er af en toe meer avantgardistische geluiden te horen zijn. De kraakheldere productie bewijst hier zijn diensten.

Een speciale rol is weggelegd voor Mikkelborg, die ooit 'Aura' schreef voor Miles Davis. De invloed van Davis is in Mikkelborgs spel goed te horen in het gebruik van de harmon mute, maar ook in de manier waarop de trompettist door de band begeleidt wordt. De invloed van Gil Evans, Davis' arrangeur van keuze, is niet ver weg.

Toch is er een klein manco aan deze plaat. Door het enorme enthousiasme waarmee er van alles en nog wat naast elkaar wordt gezet, lijkt het alsof de muzikanten niet altijd even kritisch genoeg geweest zijn. Dat kan ook liggen aan het concept van dit album; er wordt wel erg openlijk gekoketteerd met de muziek van films en televisieseries. 'Crime Scene' is echter een fijne luisterervaring, hoewel niet altijd even diepgravend. Bovendien is het fijn weer eens een plaat van het ECM-label te horen waarop er hard tegenaan gegaan wordt. Dit houdt de dynamiek in het toch wat in zijn eigen succes vastzittende platenlabel.

Meer horen?
Klik
hier om naar een vijftal geluidsfragmenten van deze cd te luisteren. Klik daartoe op 'Music' bovenin het menu.

(Sybren Renema, 26.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.