Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Rudresh Mahanthappa & Steve Lehman - 'Dual Identity' (Clean Feed Records, 2010)


Dual Identity is een project waarin – nomen est omen – twee werelden samenkomen. Het gaat hier om de Indiaas-Amerikaanse Rudresh Mahanthappa en de Joodse New Yorker Steve Lehman, beiden op altsax. Lehman is nu 32, Mahanthappa 39. Deze zeven jaar verschil weerspiegelen zich in hun carrières, maar allerminst in hun spel. Mahanthappa is een redelijk gelouterd exponent van de versmelting van Indiase muziek en jazz. Hij speelde met Bunky Green, Vijay Iyer en Kadri Gopalnath, meester van de karnatische muziek voor saxofoon. Lehman is een aanstormend talent die de invloeden van Jackie McLean combineert met die van Anthony Braxton. Beiden waren ooit zijn leraar.

Op 'Dual Identity' worden Mahanthappa en Lehman bijgestaan door een ritmesectie van bas, gitaar en drums. Vooral de gitaar van Liberty Ellman heeft hier een prominente functie; deze geeft op onverwachte plekken flinke accenten mee aan de muziek, om op andere momenten weer beplukt en gestreeld te worden. De saxofonisten blazen alsof hun levens ervanaf hangen. Mahanthappa's kronkelende lijnen en Lehmans tonale experimenten klinken heel logisch naast elkaar. Dit blijkt bijvoorbeeld in 'Dual Identities', waar een soort Midden-Oosters gehinnik afgewisseld wordt met iets dat aan variaties op een hedendaags-klassiek thema doet denken. Ook allerlei vocale trucs, trompetachtige tonen en onverwachte intervallen maken deze muziek bloedspannend. De onbegeleide improvisatie die hier op volgt, is vol spontane vondsten en dialoog.

De composities hebben verschillende achtergronden, maar refereren aan de werelden van Ornette Coleman, Henry Threadgill en Steve Coleman. Met name 'Katchu' is beeldschoon, met een melodie die zich langzaam ontvouwt tot een schitterende ballade, die ook Ellman de ruimte tot soleren geeft.

(Sybren Renema, 6.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.