Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jan Verwey & Bert van den Brink - 'Standards And Other Pieces' (Daybreak/ Challenge, 2010)

Opname: 2009

Zo voelt het ongeveer als je in de file staat. Soms zit er een beetje beweging in, maar de meeste tijd gebeurt er niks.

Pianist Bert van den Brink heeft zijn mooie momenten op deze schijf. Een intrigerende, meanderende intro die naar 'Stella By Starlight' voert, een ferme walking bass achter vocaliste Fay Claassen in 'Perhaps, een barokke improvisatie in 'Some Other Time'. Maar door de bank genomen bepaalt hij zich tot versieringen en commentaren die eerder naar klassieke etudes neigen dan naar jazz.

Soul en swing zoek je hier vergeefs. Intro's die zich voortslepen tot het volgende nummer des te meer. Jazeker, je voet beweegt wel mee, maar die swing moet uit jezelf komen. Waarom, zo vraag je je af, moet je als luisteraar al het werk doen?

Dat Fay Claassen op drie tracks meedoet is op zich natuurlijk prima; zij is immers Nederlands beste (meest muzikale, meest avontuurlijke) jazzzangeres. Helaas was ze op 23 april 2009 niet goed bij stem, wat zich het meest wreekt in 'Perhaps'. En wie haalt het in haar koppie om 'I’m Glad There Is You', 56 jaar geleden gecanoniseerd door Sarah Vaughan, nog eens dunnetjes over te willen doen? Dan moet je wel van heel goeden huize en met een volstrekt originele aanpak komen.

Hoofdpersoon en producer Jan Verwey is als eenoog een der drie koningen in het land van de jazzharmonica. Je hebt ons aller Toots (die, voor alle duidelijkheid, behalve twiedekwiebiep-deuntjes ook altijd als een duivel jazz heeft gespeeld) en je hebt, in Engeland, nog een beetje Tommy Reilly, vervolgens heb je een tijdje helemaal niets en dan komt Jan. Want de jazz heeft nu eenmaal om wat voor reden ook geen Junior Wells of Little Walter (twee mondharmonicaspelers uit de blues, red.) voortgebracht.

Helaas speelt Verwey zo recht als een lat. Zijn selling point is het werken in octaven, waardoor de harmonica zich in een oogwenk kan verkleden als accordeon casu quo bandoneon, en dat pakt in een unisono-lijntje met de scattende Claassen een enkele keer goed uit. Maar ach, daar kringelt de volgende mijmering alweer op.

Meer horen?
Beluister het nummer 'I’m Glad There Is You' van deze cd op de
MySpace-pagina van Fay Claassen.

(Eddy Determeyer, 17.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.