Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Eric Boeren Kwartet – 'Song For Tracy The Turtle' (Clean Feed Records, 2010)

Opname: 23 mei 2004

Vroem! Trrr! O nee, denk je, het wordt toch geen uurtje abstract gekwaak, hè. Maar dat valt reuze mee. Het openingsnummer, 'Song For Tracy The Turtle', eindigt zelfs als een serene ballad – iets waar genoemde Tracy ongetwijfeld goed mee uit de pootjes kan.

Kornettist Eric Boeren is vermoedelijk de grootste Ornette Coleman-fan die er hier rondloopt en op zijn jongste cd prijken dan ook vier Coleman-songs (en niet drie, zoals de credits suggereren). Een wezenlijk verschil met Ornettes aanpak is dat Boeren het ritme vaak loslaat. En een verschil met de eerdere keren dat ik het kwartet hoorde, is dat bassist Wilbert de Joode hier uitzonderlijk geconcentreerd aan het werk is. Soms geeft hij je zelfs de illusie dat hij in zijn eentje voor Scott LaFaro en Charlie Haden speelt. En om nog even over Ornette Coleman door te zeuren; diens 'Mr. & Mrs. People' krijgt hier een uitvoering die zó relaxed is dat het nummer zoetjesaan in dreigt te dommelen. Maar de blazers pakken het precies op tijd bij zijn nekvel en schudden het weer klaarwakker.

Het intieme geluid van de kornet lijkt geschapen voor de romantische altsaxofoon van Michael Moore. Een telepathisch verbond. Drummer Paul Lovens is op deze live-opname uit Brugge niet slechts underrecorded, hij speelt ook een stuk bescheidener dan Han Bennink, die normaliter de aandacht naar zich zuigt binnen het Eric Boeren Kwartet. Ook dat draagt bij aan de bij tijden bezonken sfeer.

Denk nu niet dat dit een sloom product is geworden. Integendeel. Met zijn geknetter en gefloeber en geboer – nomen est omen, – verkeert Boeren regelmatig buiten de perimeter van zijn instrument. Soms lijkt hij met een machtige haal de telefoongids van Brugge te verscheuren. Goed, ik overdrijf. Die van Assebroek.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Eric Boeren kun je twee tracks van deze cd beluisteren: 'A Fuzzphony' en 'Soft Nose'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.