Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Barnicle Bill Trio – 'Barnicle Bill' (TryTone Records, 2010)


Daar moet je dus 75 voor worden. Zo lang heeft het moeten duren voor we drummer John Engels jr. eindelijk in volle glorie mochten horen. In een blinddoektest had ik hem dus niet herkend. De man die gedurende de afgelopen zestig jaar honderden artiesten zo smaakvol en bescheiden begeleidde, blijkt op zijn 'oude dag' een beestmens van de eerste orde. Zo explosief en expressief kenden we hem eigenlijk niet. Nu, ten langen leste, als leider, speelt hij als een veulen dat voor het eerst de wei in mag. De vergelijking met collega Han Bennink, die zich ook pas onlangs als leider manifesteerde, dringt zich op.

Het begint gelijk in het eerste nummer, Chu Berry's 'Christopher Columbus', waarin John ons op tomtoms richting Gene Krupa navigeert. Diens solo in Benny Goodmans 'Sing, Sing, Sing', met zijn citaat van Berry's opus, heeft ongetwijfeld indruk gemaakt op de jonge John jr. Dan volgt de cursus 'Zo speelt men met brushes', in het stuk 'On A Slow Boat To China'. En dat die ouwe nog helemaal bij de tijd is, daarvan getuigt zijn polyritmische solo in 'Lorraine', een compositie van Ornette Coleman. Voor 'The Gypsy' stond kennelijk Charlie Parkers dramatische versie model (in plaats van die van de Ink Spots, van wie Parker het stuk leerde).

Engels heeft een mooi compact trio bij elkaar gezocht. Altist Miguel Martinez heeft een vol, lenig, expressief geluid en Mark Haanstra's akoestische basgitaar klinkt iets lichter, helderder en beweeglijker dan de standaard contrabas.

Tenslotte: de held van dat grappige liedje van Carson Robison en Frank Luther heet toch echt Barnacle Bill The Sailor, met een 'a'.

Meer zien en horen?
Op de
MySpace-pagina van het Barnicle Bill Trio kun je de volgende tracks van dit album beluisteren: 'Christopher Columbus', 'Relaxin’ At The Camarillo' en 'The Gypsy'.

(Eddy Determeyer, 4.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.