Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Joya Sherrill


Joya Sherrill, de zangeres die het orkest van pianist en componist Duke Ellington in 1945 een grote hit bezorgde met haar vertolking van 'I’m Beginning To See The Light', is op 28 juni in haar woonplaats Great Neck, Long Island na een lang ziekbed aan leukemie overleden. Ellington zette de zangeres, die met tussenpozen van 1942 tot 1963 bij hem zong, voornamelijk in voor het lichtere werk, zoals 'Hit Me With A Hot Note And Watch Me Bounce' en 'The Kissing Bug'. Maar ze was ook de vocaliste die 'The Blues' uit de 'Black, Brown And Beige'-suite en delen uit 'A Drum Is A Woman' voor haar rekening nam.

De in 1927 in Bayonne, New Jersey geboren Joya Sherrill maakte als schoolmeisje kennis met de maestro. Ze had een tekst geschreven op 'Take the "A" Train' en zong hem die voor toen de band in Detroit optrad. Ze kwamen overeen dat ze eerst haar school af zou maken en in 1942 voegde Sherrill zich bij het orkest, gechaperonneerd door haar moeder. Haar rijke, diepe alt, haar onberispelijke dictie en haar ravissante verschijning droegen in niet geringe mate bij aan het succes van Ellingtons Famous Orchestra.

Na haar eerste periode bij Ellington begon Sherrill een solocarrière, ze zong bij pianist Herman Chittison en toerde in 1962 met het orkest van klarinettist Benny Goodman door de Sovjet-Unie. Ze was gastvrouw van een kinderprogramma op WPIX-TV en had haar eigen talkshow, 'Time for Joya'. In 1964 en 1994 nam ze albums op waarmee ze haar werk met Ellington in herinnering bracht, 'Joya Sherrill Sings Duke' en 'Black Beauty' respectievelijk.

(Eddy Determeyer, 22.7.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.