Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Kristalhelder geluid uit ernstig vervuilde Fender

Koos Wiltenburg Group featuring Eef Albers, zondag 4 juli 2010, Buckshot, Groningen

Het is met afstand de goorste gitaar die ik ooit heb gezien. Sinds 1962 heeft het vuil der kroegen, het stof van de road en het zweet van de schepper zich op de solid body genesteld; zelfs de merknaam (Fender) is onder het patina der jaren verdwenen. Als je goede ogen hebt zie je de microben krioelen. "Nou, hij is wel gereviseerd, hoor," zegt Eef Albers, de trotse eigenaar, verontschuldigend. Doch die revisie heeft zich beperkt tot het bijwerken van de hoorns, de punten van de body. Die begonnen op een gegeven moment te puntig te slijten.

Maar denk niet dat er daarom uitsluitend roestige, krakkemikkige oerblues uit die Fender komt. Integendeel, het geluid van Eef Albers is helder als het spreekwoordelijke bergbeekje. In zijn soli neemt hij je mee over vervaarlijke cataracten die in serene, koele meren uitmonden en toont je en passant pracht en praal van de vele zijriviertjes. En net als het gevoel je bekruipt dat je de weg nu toch wel finaal kwijt bent, ligt het einddoel tussen twee heuveltoppen in de verte te schitteren.

Jammer dat Albers zo bescheiden is dat hij zijn medemusici alle ruimte gunt. Te veel ruimte. Het duurde in Buckshot overigens even voordat het gezelschap op gang kwam. Aanvankelijk zoog het vierkante werk van drummer Arno van Nieuwenhuize het sextet hardhandig en zwaarvoetig de aarde in. Maar toen percussionist Mamour Seck het ritme meer subtiliteit gaf, begon het Marokkaanse contingent onder de bezoekers enthousiast mee te trommelen, op het meubilair en in de lucht. En na de pauze nestelde de band zich in een groove die zó diep ging, dat je een houweel nodig had gehad om de musici eruit te bevrijden.

Waarmee de stelling dat je een optreden nooit na de eerste set moet verlaten maar weer eens is aangetoond.

Vanavond treedt Koos Wiltenburg Group featuring Eef Albers op in Ahoy Rotterdam (Yenisei) tijdens het North Sea Jazz Festival.

(Eddy Determeyer, 11.7.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.