Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Rudder - 'Matorning' (Care Music, 2009)

Opname: 2008

Het Amerikaanse Rudder, dat uiterst smeuïge funk/fusion van het meer agressieve soort maakt, heeft zijn tweede album uitgebracht. De bezetting, met als blikvangers saxofonist Chris Cheek en drummer Keith Carlock is zoals je van zo'n kwartet zou verwachten, met veel orgel, elektrische piano en stuwende bas. De grote kracht ligt echter bij Carlock (niet voor niets de huisdrummer van Steely Dan), die een ritme neerlegt dat veel meer rockt dan swingt. Op North Sea leverde dit onlangs nog de goedkeuring van Chris Potter en Pat Metheny op, die beiden stonden mee te genieten in het publiek.

De vooruitstrevende kwaliteit, zowel letterlijk als figuurlijk, van zulke ritmes zorgt ervoor dat het nergens gezapig wordt. Ook beperken de muzikanten zich voldoende en zijn er nergens eindeloos lange spierballensolo's, zoals die bijvoorbeeld uit de koker van het Mahavishnu Orchestra zouden kunnen komen. Cheek laat zien dat hij een saxofonist is die niet voor niets tot de groteren gerekend wordt; hij blaast over alles en iedereen heen, of het nou een 5/4, een 7/8 maat, of gewoon een vierkwartsmaat is.

Fans van Yuri Honings Wired Paradise moeten deze cd zeker aanschaffen, want de overeenkomsten zijn duidelijk: het betreft hier vooruitstrevende muziek, die zich niets aantrekt van conventies en evenzeer leent van Medeski, Martin & Wood, Herbie Hancock of Ike Quebec als van The Stooges. De lat voor alle komende fusionbands komt alleen maar hoger te liggen.

Meer horen?
Op de
website van Rudder kun je naar samples van dit album luisteren.

(Sybren Renema, 28.7.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.