Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jazz Orchestra Of The Concertgebouw - 'Blues For The Date' (Challenge, 2010)

Opname: 5 april 2009

Peter Beets speelt niet slechts piano alsof hij levenslang in een achtbaan heeft, hij schrijft ook nog eens dingetjes die beklijven. Op Turner Laytons 'After You’ve Gone' na zijn alle composities op deze dubbel-cd van zijn hand. Het openingsstuk, 'It’s Happening', lijkt vooral voor de trompettisten geschreven, die snerpen alsof de wetten van de fysica niet op hen van toepassing zijn.

Het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw is een precisiemachine en het pleit voor opnametechnicus Mark Broer en mixer Willem van den Berg dat alles van deze live opnamen zo glashelder blijft – ondanks de wirwar aan lijntjes die arrangeur en bandleider Henk Meutgeert neerpende. Luister maar eens naar 'Is It Wrong To Be Right?', waarin de secties voorbeeldig in elkaar grijpen.

Een volgend hoogtepunt is het titelnummer, 'Blues For The Date'. De reeds gememoreerde trompettisten spelen hier een sensationeel opwaarts glissando (dat overigens, eerlijk is eerlijk, geleend lijkt van Joe Newmans 'Slats' uit 1958). Meutgeert laat zijn band hier stompen en swingen alsof de tijden van Buddy Johnson and his Walk 'em Rhythm waarlijk zijn wedergekeerd.

Het gezelschap klinkt lekker los en vurig, een wereld van verschil met de voorlaatste cd van het Jazz Orchestra, 'Silk Rush' uit 2008. Ja, want dan denk je dat je alles hebt gehad wanneer je bij het laatste nummer van cd 2 bent aangeland, een reprise van 'It’s Happening'. Piepen die scheurijzers er nog eens een octaafje overheen. 'Blues For The Date' is wat mij betreft het beste album dat de band tot dusver maakte.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

Labels:

(Eddy Determeyer, 1.7.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.