Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
ICP Orchestra - 'ICP 049' (ICP, 2010)

Opname: juni/september 2009

Verwacht na veertig jaar geen verrassingen meer van het ICP Orkest. Er wordt onverminderd op hoog niveau gemusiceerd, waarbij de leden elkaar blindelings aanvoelen, op elkaar anticiperen en reageren.

Met Mary Oliver (viool en altviool), Tristan Honsinger (cello) en Ernst Glerum (contrabas) heeft de band een tamelijk compleet strijkorkest aan boord, waarbij Oliver meandert tussen hillbilly-gefiedel en het atonale gekras zoals dat in hedendaagse kamermuziek niet ongebruikelijk is.

Ik heb het orkest al een poosje niet meer live gehoord, maar afgaande op deze cd lijkt de vroege Sun Ra, jaren vijftig dus en begin jaren zestig, tegenwoordig een referentiepunt. Voorts staat er nog altijd werk van Misha Mengelbergs helden Duke Ellington en Herbie Nichols op het programma. In Ellingtons 'Sonnet In Search Of A Moor', uit de suite 'Such Sweet Thunder', klinkt het orkest relatief traditioneel, elders ('Wake-up Call', 'Mitrab') verwijlt het in abstractere dreven.

Leider Mengelberg is als Sprechsänger te horen in het openingsnummer 'Niet Zus, Maar Zo'. Hij zou het prima doen in griezelsprookjes: onbedaarlijke huilbuien en pisbroeken alom.

Meer horen?
Van deze cd kun je
hier het nummer 'Niet Zus, Maar Zo' beluisteren.

(Eddy Determeyer, 11.7.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.