Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Guiseppe Logan Quintet - 'Guiseppe Logan Quintet' (Tompkins Square, 2010)

Opname: september 2009

In Brian Cooks onvolprezen jazzencyclopedie staat in het vrij korte lemma gewijd aan Guiseppe Logan te lezen, dat hij nooit veel meer in zich had dan zijn eerste albums, die meer dreven op de tijdsgeest dan op originaliteit. Ook staat er dat andere wat iedereen over Logan weet: na deze drie platen, nu collector's items, verdween hij van het muzikale toneel. Er waren geruchten, maar niets concreets, over waar Logan verbleef. Hij is uiteindelijk enkele jaren geleden opgedoken, spelend op straat op een oude, krakkemikkige altsax.

Via bewonderaars kreeg hij instrumenten aangeboden en het platenlabel Tompkins Square bood hem zelfs een opname aan. Deze opname is hartverscheurend. Niet alleen vanwege Logans geluid, dat altijd al wrang was, maar ook vanwege de gedachte aan al die prima muziek die verloren is gegaan en aan al de eenzaamheid en ontberingen die Logan heeft doorstaan. Daarmee zijn de euvels op deze plaat gelijk vergeven; de inmiddels vrijwel tandenloze saxofonist heeft duidelijk problemen met zijn embouchure, maar zijn harmonische begrip is nog intact en de begeleiding, die technisch beter is onderlegd dan de oude meester, laat hem in zijn waarde.

Logans onvaste, maar tranentrekkende zang op 'Love Me Tonight' is de kers op de taart, maar wat vooral indruk maakt is een piepende versie van 'Over The Rainbow'. Alleen al door het leven dat Logan heeft moeten doorstaan, is de muziek mijlenver verwijderd van zijn blije oorsprong. De boodschap van hoop en troost wordt echter sterker dan ooit.

Inmiddels treedt Logan weer op in New York, heeft hij een appartement en is hij verenigd met zijn zoon. De verkoop van deze cd loopt redelijk, zodat zijn instrumenten gerepareerd kunnen worden. Op
YouTube is een hele reeks fragmenten te zien, waarin duidelijk wordt hoezeer deze man uitgeleefd is geraakt en is overgeleverd aan de steun van anderen. Mensonterend om te zien, maar ook opbeurend: het is de afgelopen 45 jaar nooit zo goed met Logan gegaan.

(Sybren Renema, 22.7.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.