Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Artikel
Het vrije leven volgens Ornette Coleman


"Zijn bluesbasis hoor je terug in zijn geluid dat hoog, tjokvol en jankerig is. Verder viel op zijn eerste albums, uit de late jaren vijftig, zijn gejaagde, telegrammatische speelwijze op. Een soort steno dat merkwaardig genoeg associaties opriep met de cut-up methode van een schrijver als William Burroughs. Grappig is dat Coleman in 1991 daadwerkelijk meewerkte aan de soundtrack van de verfilming van diens geruchtmakende boek 'Naked Lunch'."

Eddy Determeyer over altsaxofonist Ornette Coleman, dezer dagen artist in residence bij het North Sea Jazz Festival. De inmiddels tachtig jaar oude, nog immer spraakmakende veteraan behoort samen met onder anderen Wayne Shorter, Archie Shepp en Sonny Rollins tot de rap uitdunnende groep levende saxofoonlegenden.

Vanavond treedt het Ornette Coleman Quartet in het Rotterdamse Ahoy (Hudson-zaal) op met bijzondere gasten: Bachir Attar & The Master Musicians of Jajouka. Deze Marokkaanse band geeft de muzikale traditie al eeuwenlang door van vader op zoon. In de jaren zeventig raakte Coleman gefascineerd door de hypnotiserende ritmes van de band. Hij nam een album met hen op, zijn eerste opname met dubbele elektrische en basgitaarbezetting, wat later zijn handelsmerk zou worden. Colemans andere gast deze avond is voormalig pupil James 'Blood' Ulmer. Als een van de meest opmerkelijke free-jazz gitaristen volgt hij de door Coleman bedachte theorie van de 'harmolodics'.

Klik hier om het artikel te lezen.

(Maarten van de Ven, 11.7.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.