Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik / Terugblik
Gent Jazz impressies: Christian Scott Quintet

zaterdag 11 juli 2009, Bijloke, Gent

Jonge, hippe gasten komen het Bijloke-podium op. Vijf muzikanten die exact weten wat ze willen neerzetten, en dat doen met veel souplesse en snelheid. En dat alles met een enorme alertheid en onvermoeibaarheid.

Scott speelt krachtig en weet alle soorten emoties te uiten via zijn trompet. Verdriet, blijdschap, verontwaardiging, boosheid: het komt allemaal langs in zijn spel. Daarbij maakt hij veelvuldig gebruik van mutes. Je hoort de breekbaarheid en de passie. Mooi. Maar hij brengt veel meer dan het uitwerken van deze emoties. Hij geeft spetterende, flashy solo's weg. Technisch zit het ook uitstekend in elkaar. Scott is in staat de band te leiden en de zaak telkens weer op te pakken. Hij is betrokken en stimuleert de anderen in hun spel.

Drummer John Lamkin weet zijn compositie 'Rumor' as his own right te brengen. Met Scott speelt hij een mooi duet, met veel gevoel. Snel, soepel en zeer overtuigend. Multigelaagd en empathisch gespeeld. Opvallend is ook het verfijnde, veelzeggende en omfloerste geluid van gitarist Matthew Stevens. Hij heeft een belangrijke rol in het geheel; met zijn eigenzinnige spel en excentrieke geluid zet hij meteen een swingende uptempo sfeer neer. Stevens en Scott wisselen elkaar vaak af en spelen om beurten solo's waar je U tegen zegt. Het spel van pianist Milton Fletcher is intimistisch. Daarbij wordt hij goed begeleid door Lamkin en bassist Kristopher Keith Funn, die opvallende bassolo's speelt met een duidelijke en strakke vingerzetting.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Kersverse winnaar van de Paul Acket Award 2010 'Artist Deserving Wider Recognition' Christian Scott zal zijn prijs tijdens het komende North Sea Jazz Festival in ontvangst nemen. Op zaterdag 10 juli treedt hij er op in de Yukon-zaal.

(Josien Lucassen, 15.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.