Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
North Sea Jazz Festival 2010


Dit jaar heeft North Sea twee grotere thema's die als rode draad door de drie dagen lopen. Het eerste thema is 'Global Brooklyn NY'. New York City, componistenstad en vanouds global jazzhoofdstad, heeft met name sinds de jaren negentig muzikanten uit de hele wereld getrokken. Vooral de hedendaagse jazzscene in Brooklyn laat die invloeden en vernieuwing zien. Het andere thema is 'Hyperrhythm en OK Computer'. Dat verwijst naar nieuwe (real-time geïmproviseerde) elektronische muziek via snelle computernetwerken en met zeer geavanceerde software. North Sea Jazz legt zo de link van oud (in nieuw jasje) naar hedendaagse nieuwe stromingen.

De meest in het oog springende namen zijn natuurlijk artist in residence Ornette Coleman en de grote Sonny Rollins, die zondag zijn tachtigste verjaardag komt vieren. De volledige line-up van Rollins is overigens nog niet gepubliceerd. Ook onze eigen John Engels doet zijn verjaardag zaterdag nog eens dunnetjes over, met Barnicle Bill, eerder een succesvol concert in het Bimhuis.

Ornette Coleman, in de jaren vijftig/zestig als rechtgeaarde ver-voor-zijn-tijd freejazzer letterlijk van het podium gejaagd, staat nu drie dagen als artist in residence in de spotlights. De altsaxofonist, inmiddels tachtig jaar, heeft op vrijdag een kleine reünie met zijn bandlid van het eerste uur bassist Charlie Haden en met zijn zoon Denardo Coleman, die als klein jochie al drums speelde op Ornettes plaat 'The Empty Foxhole' uit 1966 en daarna op vele andere albums van zijn pa. Die avond speelt ook Joshua Redman mee, zoon van Dewey, met wie Ornette ook vele malen het podium heeft gedeeld. Vooral op zondag heeft Coleman een heel interessante bezetting, met James 'Blood' Ulmer en het Marokkaans orkest Master Musicians Of Jajouka, waarmee hij in de jaren zeventig heeft gewerkt.

In het kader van de link oud–nieuw: ga vooral ook zaterdag naar Steve Lehman, exponent van de eerder genoemde Brooklyn-scene. Een redelijk nieuwe ster aan het avant-garde firmament, een leerling van zowel Jackie McLean als Anthony Braxton. En dat is te horen. Zijn muziek is fantastisch intrigerend en intelligent. En zo vernieuwend dat je visioenen krijgt van een soort 'Shape Of Jazz To Come' (Ornette Coleman), maar dan vijftig jaar later. Alleen deze avond jammer genoeg niet met de fenomenale drummer Tyshawn Sorey, waarmee Lehman recentelijk nog in het Bimhuis was.

Veel interessante pianisten met topsaxofonisten staan op het programma, bijvoorbeeld op vrijdag Jasper van 't Hof, die slechts spaarzaam in Nederland speelt, Jason Moran, en John Escreet met David Binney. Op zaterdag Herbie Hancock, Chick Corea met Kenny Garrett, Kenny Baron met David Sanchez en op zondag Vijay Iyer, en McCoy Tyner met Joe Lovano.

Last but not least zijn onze bekende Nederlandse collega's ook ruim vertegenwoordigd. Waaronder op vrijdag de internationaal doorbrekende trompettist Eric Vloeimans, onder de terechte kop 'Legends of the New Era', en het Joris Posthumus Quartet met Jeroen van Vliet. En zaterdag natuurlijk de Ploctones met Boy Edgar prijswinnaar Anton Goudsmit!

Meer zien?
Klik hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven van het concert van het Barnicle Bill Trio op 13 mei 2010 in het Bimhuis.
Klik hier voor een fotoverslag door Louis Obbens van het concert van het Steve Lehman Octet op 21 mei 2010 in het Bimhuis.

(Margretha van den Bergh, 27.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.