Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Interview / Vooruitblik
Catherine Russell


De New Yorkse zangeres Catherine Russell stamt uit wat in jazzkringen geldt als een adellijk geslacht: haar vader, pianist Luis Russell (1902-1963), werkte met Jelly Roll Morton en King Oliver, en was bandleider van Louis Armstrong. Haar moeder, de bassiste en vocaliste Carline Ray, maakte in de jaren veertig furore in de vrouwenbigband International Sweethearts Of Rhythm, onder leiding van Mary Lou Williams. Russell zelf was jarenlang een veelgevraagd achtergrondzangeres (Paul Simon, David Bowie, Madonna), voordat ze in 2006 debuteerde als soloartiest met het album 'Cat'.

"Ik vind het tof om halfvergeten liedjes te vinden. Als ik iets tegenkom wat me bevalt, zoek ik altijd uit wanneer het opgenomen werd, wie het op de plaat zette, of dat recentelijk gebeurde. Het wordt aantrekkelijker wanneer het de laatste veertig, vijftig jaar niet meer opgenomen is. Dat is opwindend! Er is zó veel materiaal, dat weet ik, dat is wonderbaarlijk. En je hebt ook spul dat opnieuw wordt uitgebracht, dat jarenlang niet verkrijgbaar was, enzovoort. Dus dat soort dingetjes vinden is erg opwindend."

Eddy Determeyer interviewde Catherine Russell, een 'authentieke' jazzzangeres, die klinkt alsof ze zó uit Café Society anno 1940 is komen lopen.

Klik hier om het te lezen.

Catherine Russell is te zien tijdens het komende North Sea Jazz Festival in Ahoy, Rotterdam. Op vrijdag 9 juli treedt ze op in de Darling-zaal, waar ze zal worden begeleid door Matt Munisteri (gitaar), Mark Shane (piano) en Lee Hudson (bas).

(Maarten van de Ven, 12.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.