Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
The Jazztube
Fred Anderson Trio - Europa Jazz Festival 2005


Op 24 juni is Fred Anderson overleden. Anderson was een absoluut originele tenorsaxofonist, wiens invloed zich pas recent heeft gemanifesteerd in het spel van Ken Vandermark, Mats Gustafsson en hun generatiegenoten. Andersons muziek was een interessante mengeling van stijlen. Hij was een van de originele oprichters van de Association for the Advancement of Creative Musicians, maar had daarvoor naar verluidt al een stijl ontwikkeld die schatplichtig was aan Coleman Hawkins en Lester Young. De donkere toon uit de Hawkins-traditie heeft hij altijd bij zich gehouden, terwijl het vloeiende van zijn spel de invloed van Young verraadt. In dit opzicht lijkt hij een beetje op Sonny Rollins of Archie Shepp, een muzikant met wiens beginfase hij oppervlakkige overeenkomsten vertoonde. Het zijn echter met name de verworvenheden van de free jazz die Anderson maken tot wie hij was.

Anderson werkte regelmatig samen met Hamid Drake en was een perfectionist. Voordat Drake de drummer van dienst werd in zijn vele projecten, ontsloeg Anderson zijn zoon, omdat die te veel als popmuzikant speelde. Daar ligt misschien wel de kern van Andersons muzikantschap: gewijd aan de jazz en zeer kritisch over te makkelijke oplossingen. Als uitbater van de Velvet Lounge hield Anderson de jazz in Chicago in leven en bood hij opkomende muzikanten een podium. Die erkenden hem op hun beurt als de pater familias van een nieuwe generatie en boden hem werk. Opnamen van bijvoorbeeld het DKV trio (Drake, Kessler, Vandermark) met Fred Anderson maken deze connectie expliciet. Een andere collega met wie de saxofonist veel werkte, was Kidd Jordan, wiens stijl overeenkomsten vertoont met Anderson wat de oorsprong betreft.

Toch was Anderson niet altijd zo gelauwerd. Hij werd gedurende zijn carrière maar sporadisch opgenomen en van de periode 1981-1993 zijn er zelfs geen opnamen bekend. Hij bleef evenwel bezig; na eerder een jazzclub (Birdhouse) te hebben gehad, nam Anderson de Velvet Lounge over en programmeerde er jamsessies op de zondagmiddag, waar iedereen zich kon meten met de meester, die zelf regelmatig meespeelde. Zo kon een hele nieuwe generatie muzikanten kennis maken met deze grootheid, die daarna een stevige comeback maakte. Hoewel hij onder muzikanten hoog aangeschreven staat, verdient zijn muziek meer waardering. Fred Anderson is 82 jaar oud geworden.

In de Jazztube een mooie concertopname van het Fred Anderson Trio tijdens het Europa Jazz Festival in Le Mans, gemaakt door Jean-François Lebossé voor Mezzo. Met naast Anderson Jaribu Shahid op contrabas en Hamid Drake op drums. Klik op bovenstaande afbeelding om het filmpje te starten.

Labels:

(Sybren Renema, 28.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.