Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Danny Bank


Een van de vreemdste platensessies waaraan baritonsaxofonist Danny Bank ooit zijn medewerking verleende, vond plaats in mei 1970. Onder leiding van Oliver Nelson begeleidde een orkest en een koor vocalist Louis Armstrong. In het studio-orkest kon je betrouwbare topkrachten treffen, zoals bugelblazer Thad Jones, trombonist Quentin Jackson, gitarist Kenny Burrell en drummer Bernard 'Pretty' Purdie. Het gelegenheidskoor was opgetrokken uit louter Armstrong-fans. Zo ontmoetten Miles Davis, Eddie Condon en Ornette Coleman elkaar die dag om eendrachtig 'Give Peace A Chance' achter Pops te galmen.

Daniel Bernard Bank, die 5 juni overleed, werd op 17 juli 1922 in New York geboren. Vanaf zijn zevende leste hij op achtereenvolgens viool, klarinet, C-melody en altsaxofoon, voordat hij definitief voor de baritonsax koos. Zijn eerste job, op basklarinet, was in het jeugdorkest van Leopold Stokowski, waarmee hij een tournee maakte door Zuid-Amerika. Terug in Brooklyn speelde hij in dansorkestjes, waarin hij vriendschappen sloot met onder anderen Al Cohn, Tiny Kahn en Frankie Socolow. De eerste band van naam waarmee Danny Bank werkte, in 1938, was die van saxofonist Charlie Barnet. Daarna volgden letterlijk alle prominente blanke bigbands, van Casa Loma tot Woody Herman, van Claude Thornhill tot Bob Crosby.

Hij was nooit een groot solist, maar zijn vakmanschap en veelzijdigheid zorgden ervoor dat hij ook na de Swing Era volop werk hield in de opnamestudio's en in Broadway-shows. Naar schatting verleende de blazer zijn medewerking aan meer dan 10.000 platen, waarmee hij de drukste baritonspeler uit de muziekgeschiedenis is.

(Eddy Determeyer, 16.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.