Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Kwartet serveert doorgekookte pasta

douBt & Richard Sinclair, maandag 31 mei 2010, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Goed koken is een kwestie van timing en concentratie. Even je aandacht er niet bij en spaghetti verandert van een verzameling stevige slierten in een onontwarbare klont deeg. Het kwartet douBt rond bassist Richard Sinclair, bekend van onder meer progrockgroep Caravan, liet slag over keer zijn gedachten afdwalen. Soms vroeg je je af of ze zich wel alle vier in hetzelfde nummer bevonden. Zo degradeerden ze dit optreden tot een moeilijk te verteren hap.

Het concert bestond merendeels uit nummers die Sinclair in de jaren zeventig voor zijn diverse bands geschreven had. Die werden opgerekt met lange, vaak collectieve, solo's, waarin bas, gitaar en keyboards door elkaar heen slingerden. Het hoge volume maakte het voor het publiek lastig om de instrumenten te volgen, maar ook de afzonderlijke musici leken nauwelijks te horen wat de anderen deden. Drummer Tony Bianco sloeg hard en zonder aanzien des persoons om zich heen, alsof hij zich een avond lang een weg probeerde te banen door een vechtende meute. Op zijn gitaar gierde Michel Delville daar in hoge uithalen overheen. Het best op hun plaats waren de bijdragen van toetsenspeler Alex Maguire en van Sinclair zelf.

Maguire stortte zich vol overgave in bonkende en schurende dissonanten, en felle, snelle nootjes. Uit zijn keyboard trok hij het zuigende, zoetzure geluid dat kenmerkend was voor groepen uit de Canterbury-scene, zoals Caravan en de vroege Soft Machine. In zijn beste momenten bleek Sinclair nog steeds een verbeeldingsrijk bassist met een fijn gevoel voor melodie. Maar hij raakte soms de weg kwijt, en liet dan de anderen voortrazen.

Hoogtepunt van het concert was een duet tussen Sinclair en Maguire, nadat de laatste de andere twee het zwijgen had opgelegd. Even kreeg de muziek lucht. Bianco en Delville konden zich niet lang inhouden en al gauw klonterde alles weer samen tot een taaie klont, die zwaar op de maag lag.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 8.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.