Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Trio BraamDeJoodeVatcher - 'Quartet' (BBB, 2010) 2 CD

Opname: 2009

Als persoonlijkheid in de Nederlandse jazzwereld is Michiel Braam niet te onderschatten. Zijn pianospel, dat een wonderlijke eenheid van stride, blues, Europese avant-garde en Ellingtonia is, doet niet onder voor zijn compositorische gaven. Deze worden met name belicht in de Bik Bent Braam. In zijn democratisch opgestelde trio met Wilbert de Joode en Michael Vatcher krijgt zijn spel meer ruimte.

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van dit trio is er een nieuw project opgestart, dat van het Q-Book. Dit is een boek met enkele tientallen composities, waaruit een gastmuzikant er een aantal mag kiezen. Deze worden kort ingestudeerd en daarna gespeeld. Sommige van deze optredens zijn opgenomen en verschenen op de nieuwe cd 'Quartet'. Opvallend genoeg staan hier ook enkele trio's op en zelfs een kwintet met Mats Gustafsson en Francois Houle. Andere deelnemers aan dit project zijn onder meer Michael Moore, Paul Dunmall en Peter van Bergen, die ook in Bik Bent Braam speelt.

Het resultaat is zeer innemend. Michael Moore speelt op zijn bekende ingetogen, lyrische manier en de resultaten zijn bijna impressionistisch. De aanslag van Braam en het vermogen van De Joode en Vatcher om subtiel te begeleiden liggen ten gronde aan de kwaliteit van dit kwartet. Het kwintet met Gustafsson en Houle is niet minder interessant. Het contrast tussen Gastaffsons bijna exploderende baritonsax en Houle's warme klarinet is zó extreem, dat het begeleidende trio geprezen moet worden voor het aan elkaar knopen van deze twee werelden.

Peter van Bergen verdient een speciale vermelding voor zijn bijdrage aan het muzikale universum van Braam en je zou willen dat hij meer ruimte kreeg om als solomuzikant te werken. 'Q03', een opname met Van Bergen op sopraansax, getuigt van een aanpak die verwant is aan die van Moore, maar toch ook zeer eigen. Zijn vogelachtige gepiep op de sopraansax contrasteert schitterend met de warme gestreken bas van De Joode. Wanneer Braam invalt, hoor je iets dat zeer verwant is aan de muziek van Messiaen. 'Q01' is een vreemd mengsel van ouderwetse blues, post-Coltrane en pianospel dat qua intelligentie aan Leo Cuypers doet denken.

Waarschijnlijk de vreemdste uitvoering op dit dubbelalbum is 'Q41', een volledig vrije improvisatie met Paul Dunmall, die zowel doedelzak als sopraansax speelt. Op een of andere manier gaan de twee bijna naadloos in elkaar over en wordt de excentriciteit van de jazzdoedelzak nergens een gimmick. Dit is ook weer deels de verdienste van het Trio BraamDeJoodeVatcher, die elkaars muzikale belevingswereld na twintig jaar prima aanvoelen.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Trio BraamDeJoodeVatcher kun je de volgende vier tracks van deze cd beluisteren: 'Q01', 'Q16', 'Q17' en 'Q51'.

Labels:

(Sybren Renema, 7.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.