Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Steve Tibbetts - 'Natural Causes' (ECM, 2010)

Opname: 2008

Steve Tibbetts is wel omschreven als the thinking man's guitarist. Hoewel dit een rare eretitel is, is de strekking ervan correct; Tibbetts speelt soms zeer bedachtzaam, laat soms bijna een decennium niets van zich horen en komt dan met een afgewogen opname. 'Natural Causes' is het tweede album dat Tibbetts deze eeuw gemaakt heeft en bestaat uit overgedubde soundscapes met Tibbetts' muzikale partner, percussionist Marc Anderson. Het resultaat is aangenaam om naar te luisteren en ontwijkt door de intelligente opzet de valkuilen van de muzak.

Tibbetts' interesse in oosterse tradities ligt zoals altijd duidelijk aan de basis van de muziek. In eerdere opnamen, zoals 'Big Map Idea', werden de geluiden van Tibbetts' reizen in de muziek verwerkt, zodat er een boeddhistisch gezang op kon duiken tijdens een gitaarsolo. Op 'Natural Causes' heeft Tibbetts geen gebruik gemaakt van zijn enorme geluidsarchief, maar zijn het de titels die naar het verre onbekende verwijzen. Ook blijven de gitaareffecten achterwege, hetgeen de melodieƫn nog pastoraler maakt.

Het instumentarium is wel net zo exotisch als anders. Tibbetts en Anderson spelen onder meer bouzouki, kalimba, steel drum, tabla en gongs. In sommige combinaties doet dit denken aan Ralph Towner en diens Oregon, een andere band waar jazz, kamermuziek en oosterse tradities mengen. 'Natural Causes' is misschien sferischer en nog het beste te vergelijken met een muzikaal landschap, waarin Tibbetts de ervaringen van zijn reizen omzet tot een soort soundtrack voor dit levenswerk. Dat doet hij niet zonder succes, al kabbelt de muziek soms wat langer dan noodzakelijk.

Meer horen?
Beluister dit album op
Last.fm.

(Sybren Renema, 22.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.