Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Sonny Rollins – 'Worktime' (Prestige, 2009)

Opname: 2 december 1955

In december 1955, toen dit album werd opgenomen, stond tenorist Theodore 'Sonny' Rollins aan het begin van zijn tweede carrière. Eerder dat jaar had hij zich in Chicago teruggetrokken, vastbesloten om zijn heroïneverslaving te kicken. Toen het Max Roach-Clifford Brown Quintet in november in de plaatselijke Bee Hive kwam spelen en tenorsaxofonist Harold Land terug moest naar Californië, nam Rollins diens plaats in het kwintet in. Die eerste avond is gedocumenteerd (en later uitgebracht op de dubbel-lp 'Live At The Bee Hive'); Rollins lijkt hier nog onzeker. Houdt hij zich onwillekeurig in, geïntimideerd door de verrichtingen van de leiders, die in bloedvorm steken?

Vier weken daarna stond Rollins in de studio van Rudy Van Gelder, samen met de band van Roach, maar dan zonder Clifford Brown. Vanaf noot één is duidelijk dat hij blaakt van zelfvertrouwen en energie. Rollins is vormvast, zijn sound is majestueus en met zijn speelse timing geeft hij een ballad als 'There Are Such Things' een nieuwe dramatische lading. De samenwerking met Max Roach is voorbeeldig; de drummer speelt scherp gefocust en lijkt de ideale sparringpartner voor het herrezen wonderkind.

Met dit album legde Sonny Rollins de basis voor wat velen beschouwen als zijn meest relevante en creatieve periode. 'Tenor Madness', 'Saxophone Colossus' en al die andere meesterwerken zijn direct terug te voeren op 'Worktime'. Het was Rollins kennelijk ernst: hoog tijd om weer echt aan het werk te gaan.

Deze cd is in de RVG Remasters-serie verschenen, wat inhoudt dat Van Gelder het geluid opnieuw onder handen heeft genomen. Maar eerlijk gezegd hoor ik weinig verbetering ten opzichte van de oude lp. De piano van Ray Bryant heeft wat meer body gekregen, maar daar houdt het wel mee op.

(Eddy Determeyer, 18.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.