Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Jazz op verzoek #13
Sol6 - 'Sol6' (Red Note Records, 2009)


Fusies van punk en improvisatiemuziek zijn natuurlijk niets nieuws. De combinatie van The Damned met sopraansaxofonist Lol Coxhill was een vroeg voorbeeld. Doch al te vaak bleef het bij gelegenheidshuwelijken van freaken en beuken. De eerste ontmoetingen van The Ex en de Instant Composers Pool vond ik eerlijk gezegd niet veel meer dan een knappe bult herrie.

Punkmuzikanten die zich in de richting van 'echte' muziek oriënteren, zijn dun gezaaid. Men herinnere zich de geslaagde samenwerking van vocalist Andre Williams en Green Hornet, in 2001. En bassist Luc Ex zag het licht in Ethiopië, waar hij kennismaakte met de vette jaren zestig-nachtclubswing van dat land. Met pianist Veryan Weston is de bassist de internationale groep Sol6 begonnen, en voorlopig is het meer impro dan punk – voor zover dat interessant is.

'Miniature 1', een groepsimprovisatie naar ik aanneem, heeft punkjazz-trekjes, maar voor het overige wordt er opgewekt vrij geïmproviseerd. Heel aardig is 'Insecurity', dat sereen begint als een samenspraak tussen de altviool van Mandy Drummond en de cello van Hannah Marshall. Maar al snel begint de viool te schreien, de piano komt informeren wat er aan de hand is, en de door Tony Buck bestierde ritmische rimram bemoeit zich ermee. De bijeenkomst dreigt uit de hand te lopen, zodat de cello een ritmisch gelaagde stilte proclameert, waarna de hel weer losbarst. Enfin, het procedé herhaalt zich tot het tijd is voor het volgende nummer.

'Autistic African Samba' dekt precies de lading; dat krijg je ervan wanneer je de muziek per ongeluk twee klikjes verdraait. En wie had gedacht dat een werkje van kitschkoning Burt Bacharach nog eens voor consumptie geschikt zou kunnen worden gemaakt! Zoals Drummond 'Close To You' zingt, met de bescheiden anarcho-bijdragen van haar mede-Sol's, is het eigenlijk best een aardig liedje.

Sommige nummers gaan naadloos in elkaar over. Zo begint 'Leg Room In The 1st Class' als een stukje freeform ochtendgymnastiek voor piano en als op een gegeven moment een soort berusting intreedt, merk je dat je je in 'Amputation In Economy' bevindt. Precies, geef mij ook de Boeing Clipper maar.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

Meer horen? Jazz op verzoek!
Op 9 april 2009 gaf Sol6 een concert in het Amsterdamse Bimhuis. Het programma VPROJazzLive maakte opnamen, die je
hier on demand kunt beluisteren.

(Eddy Determeyer, 25.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.