Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
The Dreamers - 'Ipos, Book Of Angels Vol. 14' (Tzadik, 2010)

Opname: oktober 2009

In de wirwar van elkaar overlappende projecten is het soms moeilijk te begrijpen hoe de concepten en onderbouwingen van John Zorns programmatische muziek elkaar ontmoeten. Een van zijn laatste projecten – Zorn produceert minstens één cd per maand – is 'Ipos'. Dit is een voortzetting van zijn eerdere project The Dreamers. Deze mogen zich, na hun eerste album uit 2007 en het vorig jaar uitbrachte 'O’o' nu wagen aan het repertoire van Masada. Het gaat hier om een collectie nummers die gebaseerd is op de Joodse traditie en eerder werd uitgevoerd door bijvoorbeeld Zorns Masada-kwartet. Regelmatig spelen anderen dit repertoire, dat in verschillende boeken is ondergebracht.

Tot zover de theorie. De belangrijkste vraag is of de muziek net zo goed is als de voorgaande twee albums. Het korte antwoord is: ja. Er is eigenlijk geen enkel verschil met het eerdere werk van The Dreamers. Misschien is de muziek iets duidelijker exotisch door de toonaarden die gebruikt worden, maar in wezen is 'Ipos' de verzameling surf, minimal music, jazz en exotica die vanaf het begin bij dit project hoorde. Het belangrijkste verschil is dat Zorn zelf nergens meespeelt en dat gitarist Marc Ribot, toetsenist Jamie Shaft en vibrafonist Kenny Wollesen nóg duidelijker de ruimte krijgen.

Hun improvisaties zijn betrekkelijk kort en worden ingelijst door ostinato's uit de minimalistische traditie of zweterige surf-gitaartjes. Tijdens 'Galizur' neemt Ribot charmant de solo over van Wollesen, door eerst diens solo te ornamenteren. Ribots improvisatie is bluesachtig, lick-geörienteerd en repetitief, terwijl die van Wollesen vooral jazzachtig en opvallend vaak min of meer pentatonisch is. Shaft speelt transparant, met minimale begeleiding van de linkerhand.

De muziek komt en gaat in vlagen en doordat er nauwelijks verrassingen zijn, is het geheel erg ontspannend. The Dreamers is een supergroep uit de downtown scene, dus de muziek is nooit minder dan goed. Toch had het contrast met de voorgaande albums wel wat groter gemogen. Dit album voegt, hoewel het zich prima houdt, weinig toe.

Meer horen?
Op
squidco.com kun je van vier tracks van deze cd uitgebreide geluidsfragmenten beluisteren.

(Sybren Renema, 13.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.