Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Clyde Kerr Jr. - 'This Is Now!' (Jazz Foundation Of America, 2009)


Wie zich de compromisloze vrije muziek van Edward 'Kidd' Jordans Improvisational Art Quintet herinnert, zal verrast zijn door de toegankelijkheid van dit album. Saxofonist Kidd Jordan en trompettist Clyde Kerr bestormen hier geen hemelen; de sfeer is in een enkel nummer zelfs uitgesproken pastoraal. Kerr laat zich in 'Psalm For A King' van zijn meest lyrische kant zien, terwijl Jordan hier als de late, door spiritualiteit bevangen Coltrane klinkt. Sullivan Fortner slaat een drone uit de piano, die door drummer Jonathan Bloom weer gefragmenteerd wordt.

In 'Sylvia’s Kitchen' gaat het er funkier aan toe; hier wordt soulfood gekookt, vetarm weliswaar, en Kidd scheurt ouderwets alsof hij weer terug is bij The Hawketts. 'Treme' is opgedragen aan de gelijknamige wijk in New Orleans, toen die nog niet door Interstate 10 in tweeën was gedeeld en gezinnetjes op die lommerrijke plek nog gezellig zaten te picknicken. Drummer Herlin Riley slaat een straatritme - in de verte komt een brassband aangemarcheerd, de mensen zijn al opgesprongen, turen in de richting van de muziek en beginnen reeds te bewegen.

In 'Spy-Da-Man' klinken de echo's van het Improvisational Art Quintet nog het duidelijkst. Kerr en Jordan, op bugel en tenorsax respectievelijk, improviseren gezamenlijk. Dat gebeurt in twee fasen en de tweede keer worden alle referentiepunten genegeerd.

De productie van deze cd is kaal, wat het schijfje een ontwapenende directheid geeft.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

(Eddy Determeyer, 11.6.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.