Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik / Jazz op verzoek #12 / Terugblik
Jazz in Duketown-aanrader: VPRO Tonejazz Festival


Vanavond start in de Toonzaal in Den Bosch de tweede editie van het VPRO ToneJazz Festival. De eerste editie van dit kleinschalige driedaagse festival voor vooruitstrevende jazz was vorig jaar een groot succes. De opzet is om de meest actuele en bijzondere jazzacts van dit moment te presenteren: veelbelovende musici en eigenzinnige ensembles uit Nederland en Europa, die de randen van de jazz aftasten.

Het programma is dit jaar weer en mooie combinatie van Nederlands en buitenlands, met onder andere Barnicle Bill, het nieuwe trio van de net 75 jaar geworden drummer John Engels en verder formaties rond de Belgische accordeonist Tuur Florizoone, de Franse trompettist Erik Truffaz, de Duitse pianist Franz von Chossy en twee geweldige trombonisten uit de VS en uit Duitsland: Ray Anderson en Nils Wogram. Actueel, kwaliteit, mooi, krachtig, lyrisch, swing, modern: alles zit erin.

Zoals ieder jaar maakte de VPRO-radio tijdens de editie van 2009 opnamen van de concerten in de Toonzaal. Via het programma VPROJazzLive zijn de volgende concerten on demand te beluisteren (klik op de namen om de betreffende pagina's te openen): Jasper Blom Quartet, Erika Stucky & Roots of Communication en Jeff Neve Trio, Rik Mol Group en Moscow Art Trio en Andy Bruce & the Rigidley Righteous.

Het ToneJazz Festival maakt deel uit van Jazz in Duketown, dat dit jaar voor de 36e keer plaatsvindt op verschillende locaties in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Het festival richt zich in zijn programmering op een breed publiek. Je hoort er natuurlijk jazz, maar ook wereldmuziek, soul en funk. Dit alles gemaakt en/of bedacht op Nederlandse bodem. Daarmee onderscheidt het festival zich van zijn grote broers North Sea Jazz en The Hague Jazz. Een greep uit de programmering: Kim Hoorweg, Renske Taminiau, Eric Vloeimans' Gatecrash met special guest Colin Benders (Kyteman), Lavalu, Tom Beek Quartet, Marike Jager, Amina Figarova, Deborah Carter met Efraïm Truijillo en Trio Peter Beets.

Jazz in Duketown, van vrijdag 21 mei tot met maandag 24 mei 2010. Klik hier voor het gehele programma en meer informatie.

Meer weten en zien?
Klik hier voor een festivalverslag van Jazz in Duketown 2009 in woord en beeld.

(Maarten van de Ven, 21.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.