Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Soil & "Pimp" Sessions - '6' (Brownswood Recordings, 2010)


Het Japanse sextet Soil & "Pimp" Sessions, een van de grote internationale live-acts in het clubcircuit, heeft weer een nieuwe plaat gemaakt: '6', het toepasselijk getitelde zesde album van de band. Er zijn geen grote verassingen op dit album, dat iets meer op pop georiënteerd is dan het vorige, '
Planet Pimp'. De thema's zijn kort, de solo's zijn strak en er is een barage aan percussie en pianoritmes.

Toch zijn er een aantal dingen veranderd. Er is nauwelijks iets te merken van agitator Satcho, die normaal gesproken ook op plaat de rol van MC vervult en dwars door solo's heen schreeuwt. Daarnaast zijn er minder ballads als stoplap gebruikt ten opzichte van voorganger 'Planet Pimp'. Dat is maar goed ook, want hoewel het een goede poging was de kamikazementaliteit van deze band wat te sussen, zakte ook de muzikale kwaliteiten vaak wat in wanneer het tempo omlaag ging.

In plaats daarvan zijn een aantal gastmuzikanten gebruikt. Aangezien Soil & Pimp de Britse DJ Giles Peterson tot zijn grootste fans mag rekenen, was het wachten op een bijdrage van Jamie Cullum, die het altijd goed doet op de Britse markt. Helaas is dit nummer veruit het slechtste van het album: een akelige, ongeïnspireerde versie van Oliver Nelsons 'Stolen Moments', voorzien van een vocalese-tekst die halfhartig wordt gezongen, maar wel weken in je hoofd blijft hangen. De geniale originele arrangementen hebben het niet overleefd en de solo's vallen in het niet bij het origineel. Gelukkig is dit de enige instinker. Verdere samenwerkingen, zoals 'My Foolish Heart ~Crazy On Earth~' met Ringo Sheena, zijn wel aangenaam. Sheena moet een lastige melodische lijn zingen en hoewel ze er maar deels uitkomt, is dit een stuk geïnspireerder dan Cullums optreden. De cover van 'Papa’s Got A Brand New Pigbag' is ook uitstekend omdat de keuze voor dit Ibiza-nummer zo bizar is.

De bakens zijn een klein beetje verzet, de accenten verlegd, maar in essentie is Soil & Pimp, hoewel het zich technisch blijft ontwikkelen, niet echt aan het vernieuwen. Dat hoeft ook niet, want deze band is een van de leukste in het meer overstuurde hardbopidioom. Uiteindelijk is, op een imago, de productie en de incidentele houseritmes na, vrijere hardbop toch de belangrijkste inspiratie voor deze band. Je hoort minstens net zo veel Rollins, Hancock, Shorter, Blakey of McLean als hiphop of house. Van alle platen die Soil & Pimp heeft gemaakt, is dit waarschijnlijk de makkelijkst te verteren. Het niveau heeft hier een beetje onder te lijden gehad. Het lijkt er wel op dat de band op plaat steeds beter weet te doseren. Dat op zichzelf is waarschijnlijk een hele prestatie voor een groep die naar eigen zeggen death-jazz maakt.

Meer horen?
Op de MySpace-pagina van Soil & "Pimp" Sessions kun je de volgende drie tracks van deze cd beluisteren: 'Papa’s Got A Brand New Pigbag', 'Pop Korn' en 'After The Party'.

(Sybren Renema, 8.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.