Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam / The Jazztube
Lena Horne overleden


Zangeres en actrice Lena Horne, die in de jaren veertig en vijftig een van de meest actieve strijders was voor burgerrechten, is op zondag 9 mei in het Presbyterian Hospital in haar woonplaats New York overleden. Horne is 92 jaar geworden.

Geboren en getogen in Brooklyn deed ze op haar zestiende auditie voor de Cotton Club in Harlem en werd op grond van haar uiterlijk – ze had een lichtgetinte huid en gold tot op hoge leeftijd als beauty – aangenomen als chorus girl. Al snel stond de foto van de jongste Cotton Club-artieste in de New York Daily News, die in het bijschrift meldde: 'She wants music that’s wild, that sets her afire, that runs like flame through her blood.' Nochtans zou Lena Horne faam verwerven met een koele, wereldwijze, om niet te zeggen statige stijl, waarmee ze jarenlang triomfen vierde in de belangrijkste nachtclubs en theaters van de Verenigde Staten en Europa.

Haar doorbraak kwam in 1942-43, toen ze in de films 'Cabin In The Sky' (met Duke Ellington) en 'Stormy Weather' (met Cab Calloway, als tegenspeelster van danser Bill Robinson) optrad. Eerder, in 1941, was ze een van de eerste 'zwarte' zangeressen die met een blank toporkest, dat van saxofonist Charlie Barnet, werkte. Daar ze met een blanke joodse man was getrouwd en ook voor het overige een weldenkend persoon was, zal het geen verwondering wekken dat ze na de Tweede Wereldoorlog door het House Un-American Activities Committee op de zwarte lijst werd geplaatst. Dat frustreerde haar carrière jarenlang en een doorbraak op Broadway kwam pas in 1957, met de show 'Jamaica'.

Haar laatste grote filmrol speelde Horne in 1978, toen ze in 'The Wizz' van Sidney Lumet optrad. Naast komiek Nipsey Russell, een generatiegenoot, waren haar tegenspelers daarin de vocalisten Michael Jackson en Diana Ross. Dat laatste zou je toepasselijk kunnen noemen, aangezien Horne de wegbereider was voor alle zwarte vrouwelijke supersterren van de laatste zeventig jaar.

Bekijk de Jazztube!
In de bovenstaande Jazztube zien en horen we Horne aan het werk in de musicalfilm 'Stormy Weather' (1943), waarin ze een magistrale vertolking van het titelnummer ten beste geeft. Klik op de afbeelding om de Jazztube te starten.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.