Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik / The Jazztube
Jarige John Engels met Barnicle Bill Trio in Bimhuis


Wat in de zomer van 2009 begon als gewoon eens gezellig spelen in de kelder van John Engels, werd al snel het Barnicle Bill Trio. De klik tussen de drie totaal verschillende musici was er onmiddellijk. Engels heeft een lange jazzgeschiedenis achter zich; hij speelde met Chet Baker, Dizzy Gillespie, Ben Webster, Stan Getz en vele anderen. Nog steeds is hij nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. Altsaxofonist Miguel Martinez en basgitarist Mark Haanstra spelen bij moderne jazzgroepen als Martinez Move, New Cool Collective, Yuri Honing Wired Paradise en Agog, maar dat maakt hen niet minder hongerig naar het doorgronden van de traditie.

De uitwerking die de drie musici op elkaar hebben klinkt als een genre en stijl overstijgend avontuur. Communicatie met elkaar en het publiek, daar gaat het om. Het repertoire bestaat uit 'standards' die nooit helemaal standaard zijn geworden; van Chu Berry tot Ornette Coleman, van Billy Strayhorn tot Sonny Rollins. In februari 2010 namen ze hun debuut-cd, die deze maand verschijnt op het Amsterdamse TryTone-label.

De presentatie van dit album vindt aanstaande donderdag plaats in het Bimhuis. Aangezien John Engels die dag zijn 75ste verjaardag viert, is er aansluitend een speciale sessie met onder anderen Guus Janssen (piano), Michael Rörby (trombone), Kees van Lier (saxofoon), Berend van den Berg (piano) en Peter Björnhild (bas).

In de Jazztube speelt het Barnicle Bill Trio Chu Berry's 'Christopher Columbus'. Klik op bovenstaande afbeelding om de video te bekijken en te beluisteren.

Meer zien en horen?
Bekijk de uitzending van het VPRO-programma '
Vrije Geluiden' van 12 april 2010, waarin het Barnicle Bill Trio te gast was. Naast het Jazztube-nummer 'Christopher Columbus' vertolkte het trio daar ook Elvis Costello's 'Almost Blue'.
Lees interviews met John Engels uit 2002 (door Tanya Wijngaarde) en 2006 (door Marita de Jong).

Labels:

(Maarten van de Ven, 9.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.