Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Hans Dijkstal overleden


Oud-politicus Hans Dijkstal is zondag in zijn woonplaats Wassenaar op 67-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij de VVD maandag bevestigd.

Ook in de jazzwereld was Dijkstal bekend en zeer geliefd. Voor Omroep West presenteerde hij jarenlang het programma 'Jazz op West'. Verder presenteerde hij het programma over het North Sea Jazz Festival. "Hans Dijkstal was een heel goede radioman", zegt Gerard Milo, directeur van Omroep West. "Het nieuws kwam toch nog als een verrassing, ook al wist ik dat Hans al geruime tijd ernstig ziek was. Met het overlijden van Hans Dijkstal verliest Radio West een betrokken radiomaker en jazzkenner. Hij was een groot liefhebber van jazzmuziek, die als presentator jarenlang de stem van Radio West was, eerst tijdens het North Sea Jazz Festival en later bij Pure Jazz en The Hague Jazz."

Presentator en muzikant Michael Varekamp reageert aangeslagen op de dood van zijn oud-collega. Varekamp en Dijkstal presenteerden samen veel jazzprogramma's op Radio West. Varekamp prijst zijn kwaliteit als presentator: "Hij kon goed presenteren met een hele natuurlijke flair en hij wist ook veel van jazzmuziek. Hij hoorde een beetje bij de jazzmuzikanten, daar deed hij veel voor."

Jan Willem Luyken, directeur van het van oorsprong Haagse North Sea Jazz-festival, eert Dijkstal als 'een ambassadeur voor de jazz'. "Je zag hem overal als er iets met jazz te doen was. Ik vond dat heel bijzonder", aldus Luyken. De festivaldirecteur vindt het opmerkelijk dat de prominente VVD'er niet alleen in woord veel over jazzmuziek wist, maar zelf ook geregeld de saxofoon ter hand nam. "Die combinatie zie je niet zo vaak", zegt hij. "Jarenlang presenteerde hij bij ons op het festival voor Radio West diverse programma's. Jazz zat hem in de genen. Hij wist ook veel over nieuwe stromingen."

Verleden week presenteerde Luyken het programma voor de komende editie van North Sea. "Daar was Hans altijd bij", herinnert de directeur zich. "Dit keer niet en dat vond ik al zo opvallend. Nu weten we waarom."

Bronnen: de Volkskrant, Radio West

(Cees van de Ven, 11.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.